Bugarska gradi depo za radioaktivni otpad

PinterestFacebookTwitterShare

Bugarski ministar za zaštitu životne sredine i voda Nona Karadžova odobrila je izgradnju depoa za skladištenje 345.000 tona kratkotrajnog i srednjeaktivnog radioaktivnog otpada, opreme i tečnosti iz rada i zatvaranja delova nuklearke Kozloduj.
 
Depo će u selu Harlec u blizini atomske centrale graditi državno preduzeće “Radioaktivni otpad”, a završetak izgradnje planiran je za 2015. godinu, saopšteno je iz Ministarstva za zštitu životne sredine i voda. Izgradnja je dogovorena sa Evropskom komisijom i u vezi je sa demontažom malih reaktora nuklearke, koji su iz bezbedonosnih razloga zatvoreni neposredno pre ulaska Bugarske u EU.
 
Novi depo će biti maksimalnog kapaciteta 138 200 metara kubnih ili 345.000 tona otpada, ali u njemu neće biti skladišten visokoaktivni otpad, a neće se prerađivati ni radiaktivni otpad. U njemu će se odlagati otpad iz nuklerake Kozloduj, istraživačkog reaktora IRT-200. Depo će biti sastavljen iz osam čeličnobetonskih modula sa po 16 komora u dva reda u kojima će biti smešteno ukupno 192 kontejnera.
 
Kompletni depo će biti pod višeslojnonim pokrivom, koji štiti otpad od kiše, biljaka, miševa i drugog spoljašnjeg uticaja. Zaštita treba da štiti depo 300 godina.
 
Eksperti u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i voda zaključili su da se ne očekuje negativan uticaj na životnu sredinu i ljudi oko nje, odnosno da će uticaj biti “beznačajan”. Izgradnju radioaktivnog otpada odobrilo je i bugarsko Ministarstvo zdravstva. Pre puštanja u ekploataciju biće urađena analiza o potencijalnom radiološkom uticaju na stanovništvo u susednoj Rumuniji, budući da se nalazi u neposrednoj blizini rumunske teritorije.