Otvoren prvi sajam za žene u agrobiznisu RS

PinterestFacebookTwitterShare

U hotelu “Fontana” u Bratuncu juče je, u okviru obeležavanja 15. oktobra – Svetskog dana žena na selu, otvoren “Prvi sajam za žene u agrobiznisu RS”, koji je okupio više od 35 učesnica iz Hercegovine, Krajine i istočnog dela Srpske koje su izložile vlastite poljoprivredne proizvode i predmete domaće radinosti.
 
Prilikom otvaranja sajma, direktor Džender centra Vlade RS Spomenka Krunić rekla je da je ova manifestacija početak priče u kojoj će se pokazati šta žene koje žive na selu mogu i znaju. “Želimo pokazati da je ekonomska snaga žena koje žive na selu velika i da treba te potencijale koristiti, a rad žena učiniti priznatim u društvu”, naglasila je Krunićeva.
 
Ona je podsetila da je održavanje ovog sajma podrška implementaciji Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu, koji je usvojila Narodna skupština RS, a koji se provodi do 2015. godine. “U provođenje ovog akcionog plana uključena su skoro sva važnija ministarstva Srpske”, rekla je Krunićeva.
 
Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović izrazio je zadovoljstvo što se sajam održava u Bratuncu, dodavši da žene u agrobiznisu moraju više da se pitaju i odlučuju, jer je poljoprivreda jedan od nosilaca razvoja ove i susednih opština.
 
U okviru sajma biće prikazan film o deset žena Srpske koje su ostvarile značajne rezultate u agrobiznisu.
 
Sajam je, pored izloženih proizvoda i radova, zamišljen i kao radionica za praktičnu obuku u spremanju zimnice, džemova i ručnog rada, koja će biti organizovana na štandovima.
Organizator sajma, koji traje do 17. oktobra, je Forum žena iz Bratunca, uz podršku Džender centra Vlade RS, te udruženja žena “Maja” iz Kravice, “Jadar” iz Konjević Polja i udruženja “Priroda” Bratunac. Finansijsku poršku dala je organzacija “Žene UN”.