TENT priprema gradnju sistema za odsumporavanje

PinterestFacebookTwitterShare

Izgradnja sistema za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani “Nikola Tesla” (TENT), vrednog oko 250 mil EUR, trebalo bi da počne u drugoj polovini 2013. godine, najavili su iz tog preduzeća.
 
Kako su kazali u TENT-u, projekat koji se finansira iz japanskog kredita, obuhvatiće postavljanje sistema za odsumoporavanje na šest od osam blokova u najvećoj termoelektrani u Srbiji, koja proizvodi polovinu struje u Srbiji. Sistem bi trebalo da bude završen do početka 2017. godine, nakon čega će koncentracija sumpor-dioksida na izlazu iz postrojenja biti manja od 200 miligrama po kubnom metru, što je u okviru zahteva evropskih normi, kazali su u TENT-u.
 
Sistem za odsumporavanje u TENT-u primenjivaće tehnologiju vlažnog krečnjaka, takozvanog gips postupka, koji se koristi na 55 odsto postrojenja sa sistemom za odsumporavanje u svetu.
 
Kako su istakli u TENT-u, paralelno sa postavljanjem sistema za odsumporavanje planira se i nastavak uvođenja sistema za ekološki transport i uklanjanje pepela i šljake i sistema za prečišćavanje otpadnih voda.
 
Projekat prečišćavanja otpadnih voda na oba bloka Termoelektrane “Nikola Tesla B”, za koji je obezbeđeno 15 miliona evra iz fondova EU i pet miliona evra iz sredstava Elektroprivrede Srbije (EPS) je u fazi pripreme tenderske dokumentacije.
 
Teneder bi trebalo da bude objavljen u aprilu sledeće godine a čitav projekat bi trebalo da bude završen krajem 2016. godine, kazali su u TENT-u. Kako su dodali, u toku je izrada idejnog projekta i obezbeđivanje sredstava za prečišćavanje otpadnih voda i u šest blokova Termoelektrane “Nikola Tesla A”.