Skup protiv linča pasa lutalica

PinterestFacebookTwitterShare

Ispred Skupštine Beograda održan je protest građana koji se protive, kako kažu, linču kojem su izloženi psi lutalice.
 
Lutalice su u poslednjih 5 napada pasa na ljude u Beogradu učestvovale samo u jednom. Građane, posebno decu, sve češće napadaju psi koji imaju vlasnike. Istraživali smo da li vlasnici podležu sankcijama i kako sprečiti držanje agresivnih pasa.
 
“Za takve stvari jasno je zakon propisao nadležnosti policije i tužilaštva insistiramo da se kaznena nadeležnost pooštri, da se Zakon o dobrobiti životinja precizira šta je čija odgvoornost i nadležnost. Ako se desi napad, incident sa posledicama po telo, da li su lakše i teže povrede, reč je o krivičnoj odgovornosti vlasnika psa i kao takvo postupak vodi tužilastvo, a kazne izriče nadlezni sud”, kaže Predrag Petrović, gradski sekretar za komunalne i stambene poslove. 

Petrović kaže da je koren svega odgovorno vlasništvo. Vlasnici pasa treba da poštuju nedavno usvojenju Odluku o držanju kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda, a grad će nastaviti sa projektima besplatne vakcinacije, čipovanja i sterilizacije, poručio je Petrović. 

“Mi smo prošlog meseca usvojili odluku koja jasno kaze šta je neogovorno vlasništvo i koje su sankcije Nšse patrole su počele aktivne kontrole, počele kažnjavanje neogvorvnih vlasnika. Kazne se kreću za neodgvorono vlasnistvo, bez povodnika, bez čipa ili da nije vakcinisan od 5-25 hiljada dinara”, rekao je Petrović. 

Iako su u poslednjim napadima samo jednom prolaznike napali psi lutalice to je bio dovoljan povod za protest građana. Skupili su se ispred Skupštine grada jer su želeli da izraze revolt zbog kako kažu “medijske i šinterske hajke” na napuštene pse. 

“Sama politika grada je podsticanje odgovornog vlasništva, paprene kazne, strategija sterilizacija, imamao 3 strategije oko koje se treba koncentrisati”, kaže Ana Imširović Đorđević. 

“Ako je okružen ljubavlju taj pas, mačka, ne može da bude zla i da napada sve to zavisi od onoga ko vaspitava životinju”, rekla je Ljiljana Matejić 

Oni kažu da se “ljudske greške ne smeju obijati o leđa” napuštenim psima, niti onima kojima se lepi etiketa agresivnih rasa. Držanje agresivnih rasa regulisano je pravilnkom koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, ali u gradu kažu da im nisu poznati rezultati njegovog sprovođenja.