Kfor odložio uklanjanje barikada za utorak

PinterestFacebookTwitterShare

Kfor je odložio za 24 časa akciju uklanjanja barikada na severu Kosova koja je bila najavljena za sutra, saznaje RTS.


Građani su, međutim, i dalje na oprezu. Meštani Zubinog Potoka trebalo bi sutra da se okupe na barikadama u toj opštini gde će imati neku vrstu generalne probe kako da mirnim putem spreče Kfor da ukloni barikade.
 
Inače, iako je postavljen rok, nije uklonjena nijedna barikada, a meštani i dalje po smenama dežuraju na blokiranim putevima.
 
Komandant Kfora Erhard Drevs zatražio je juče od predstavnika lokalne samouprave sa severa Kosova da do sutra uklone barikade.
 
“Ukoliko lokalno stanovništvo ne bude imalo priliku da ukloni barikade ovog vikenda, Kfor će to učiniti u ponedeljak na miran način, kako bi se omogućio prolaz vozilima inženjerije”, saopšteno je iz Komande Kfora nakon jučerašnjeg sastanka Drevsa sa predsednicima srpskih opština sa severa Kosova.

Niko od predstavnika Srba sa severa Kosmeta ne želi da govori o mogućim reakcijama građana, ukoliko Kfor sutra zaista pokuša da kopnenim putem, preko barikada, dopremi hranu svojim jedinicama na prelazima Jarinje i Brnjak.

Jedina mogućnost koja se pominje jeste da, ukoliko Kfor bude počeo da uklanja barikade, Srbi odmah postave nove, ali se svi ipak nadaju da će komandant Kfora održati obećanje i da neće biti primene sile.
 
Ukoliko Kfor bude pokušao da ukloni barikade mirnim putem, predsednici opština će, kako kažu, svojim autoritetom uticati na Srbe da ostanu mirni.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić upozorio je da u suprotnom situacija ne bi bila pod kontrolom ni predsednika opština ni Kfora.