Kina najveći spoljnotrgovinski partner EU

PinterestFacebookTwitterShare

Trgovinska razmena izmedju Kine i Evropske unije iznosila je 35,6 milijardi evra u julu, što je Kini omogućilo da od SAD preuzme titulu najvećeg trgovinskog partnera EU, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Ukupna vrednost trgovinske razmene izmedju Kine i EU u julu premašila je razmenu SAD-EU za 800 miliona evra, navodi se u novom izveštaju evropske kancelarije za statistiku Evrostat, a prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

Ipak, bilateralna trgovina je u julu bila slabija 0,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U medjuvremenu, Kina ostaje drugo najveće tržište za izvoz iz EU. Izvoz iz EU iznosio je 11,7 milijardi evra u julu, što je 12,3 odsto više nego u julu 2010. To je ujedno više od ukupnog rasta izvoza iz EU koji iznosi 4,1 odsto.

EU je uvezla 23,9 milijardi evra robe iz Kine, što je 6,2 odsto manje nego prethodne godine. Kina je ipak i dalje na prvom mestu izvoznika u EU i čini 17,4 odsto ukupnog uvoza Evropske unije. Trgovinski deficit EU u razmeni s Kinom iznosio je 12,2 milijardi evra u julu ove godine.