Jevrosimović: Razmišljam samo o kupovinama

PinterestFacebookTwitterShare

Vlasnik kompanije Komtrejd Veselin Jevrosimović kaže da nema nameru da prodaje kompaniju, već da naprotiv “ima samo kupovine”.
 
Kada je u pitanju proširenje na tržišta u regionu, on navodi da je “Hrvatska malo tržište i sada u većim problemima nego srpsko, tako da nas trenutno za investicije ne zanima”. “U Sloveniji smo već kupili najveću softversku kompaniju. Naša tendencija je širenje na zapadno tržište, a veoma me zanima i Afrika. Tamo ima dosta zemalja koje su u velikoj ekspanziji”, objašnjava Jevrosimović.

Prvi čovek Komtrejda kaže da “ne misli da smo mi informatički nepismena nacija”. “Smatram da smo mnogo pismeniji nego što nam to uslovi dopuštaju”, navodi on i objašnjava da trenutno u Srbiji ima oko 2,1 milion računara i da smo treća nacija u svetu po korišćenju društvenih mreža u odnosu na broj stanovnika.

Jevrosimović smatra i da je “naš obrazovni sistem veoma dobar, zato nam se i događa da IT stručnjaci odlaze iz zemlje, jer su kvalitetan kadar”. On kaže da je u odnosu na Evropu naš “najveći problem nedostupnost i nespremnost državne administracije da se otvori ka informatici kao infrastrukturnoj delatnosti” i dodaje da su “nas sankcije prekinule u liderskoj poziciji koju smo imali u Istočnoj Evropi”.

“Svetska ekonomska kriza se i te kako odrazila na informatičko tržište celog regiona. Pad srpskog informatičkog tržišta u odnosu na 2008. godinu je oko 45 odsto. Osim toga, ovde se više daje prednost stranim kompanijama u odnosu na domaće. Dešava nam se da smo po milion evra jeftiniji na tenderima, a poslovi se ipak dodeljuju stranim kompanijama”, napominje Jevrosimović.