Ovo su najmoćnije poslovne žene sveta

PinterestFacebookTwitterShare

Časopis Fortune objavio je listu 50 najmoćnijih žena u poslovnom svetu, a na toj listi prvo mesto zauzela je Ajrin Rozenfeld, predsednica uprave prehrambenog lanca Kraft Food. Drugo mesto zauzela je Indra Nui, šefica uprave kompanije Pepsico, a treće Patrisia En Verc, direktorka i predsednica uprave Archer Daniels Midland.

 

Prvo mesto zauzela je Ajrin Rozenfeld, predsednica uprave prehrambenog lanca Kraft Food. Ajrin je napravila mudar potez u poslovanju kada je kompanija odlučila podeliti na dve. Ne zna se koja će biti njena nova funkcija, ali ostaće predsednica uprave do isteka ugovora 2012. godine.
 

Drugo mesto pripada predsednici uprave Pepsico. Indra Nui je prošle godine bila na prvom mestu liste. Kompanija se bazirala na nutricionističke proizvode za koje se nada da će do 2020. ostvariti dobit od 30 milijardi dolara, što je 20 milijardi više nego prošle godine. Zamera joj se što nije ostala usredsređena na američko tržište zbog čega je izgubila deo dobiti od Pepsi Cole.
 

Na trećem mestu nalazi se Patrisia En Verc, direktorka i predsednica uprave Archer Daniels Midland, poljoprivredne kompanija koja se bavi proizvodnjom kukuruza, pšenice i semenki. Zbog nje je poslovanje prošireno na južnoamerički kontinent, a u planu je izgradnja fabrika biodizela u Brazilu i postrojenja za uzgoj sojinih klica u Paragvaju.

Elen Kulman se nalazi na četvrtom mestu. Ona je direktorka i predsednica uprave Duponta, naučne kompanije koja se bavi izradom rešenja za zdraviji i bolji život što uključuje poljoprivredu, prehranu, elektroniku, komunikacije, sigurnost i zaštitu, kuću i građevinu,prevoz i odeću.


Peto mesto zauzela je direktorka i predsednica uprave Wellpointa, Anđela F. Brejli. Kompanija se bavi zdravstvenim osiguranjem koja ima 34 miliona korisnika, a kupili su kompaniju CareMore za pružanje zdravstvenih usluga.