Toplane zavise od robnih rezervi

PinterestFacebookTwitterShare

Radijatori priključeni na toplane u Srbiji od subote bi trebalo da su topli, ali mnogi daljinski sistemi grejanja ne mogu da obećaju da će tako biti do kraja zime. Jer zbog 100 miliona evra nagomilanih dugova za gas i manjka para za nabavku mazuta, toplane će i ove zime zavisiti od Republičkih robnih rezervi i dobre volje „Srbijagasa“, koji treba da reprogramiraju dugove.

Prvi put prošle zime 39 toplana dobilo je pozajmicu od 46.000 tona mazuta iz državnih rezervi, jer nisu mogle da ispoštuju uslove plaćanja koje je postavila Naftna industrija Srbije. Cela pozajmica trebalo je da bude vraćena do proleća, ali pojedine toplane još nisu izmirile dugovanja. Najveći problem stvara slaba naplata računa od građana, privrede i javnih institucija, a, prema poslednjim računicama, samo domaćinstva duguju oko 80 miliona evra.

Po rečima Milovana Lečića, predsednika Udruženja toplana Srbije, svi su tehnički spremni za početak grejne sezone, a sada toplane nastoje da obezbede dovoljno energenata kako ne bi bilo prekida. Svaka toplana će zasebno morati da se dogovori sa „Srbijagasom“ o reprogramu dugovanja. Tako će radijatori i ove zime biti topli zahvaljujući infuziji iz državnih zaliha.

Čak i ako počnemo da grejemo, imamo dovoljno mazuta samo za 10 dana, kaže direktor toplane u Priboju Zoran Spajić. Neće biti grejanja u Priboju bez pomoći Robnih rezervi i države. Sada sa opštinom nastojimo da obezbedimo garancije da bismo mogli da povučemo novu pozajmicu energenta. Nabavka mazuta za pola godine košta oko 140 miliona dinara, a mi sa sadašnjom cenom možemo da naplatimo samo 110 miliona dinara. Ukupno dugujemo oko 100 miliona dinara, a potražujemo 170 miliona od građana i privrede.
 
KIKINDA – Radijatori u oko 3.000 stanova u Kikindi od nedelje nisu hladni. Iz JP „Toplana“ nema nagoveštaja da će grejanje poskupeti.

NOVI SAD – Novosađani su u toplim stanovima već nedelju dana jer grejna sezona u Novom Sadu počinje 10. oktobra ako su niske temperature. Cena grejanja zasad ostaje 80 dinara po kvadratnom metru. Iz „Toplane“ obećavaju da neće tražiti korekciju cena čak i ako gas poskupi.

LOZNICA – Grejna sezona u Loznici i Banji Koviljači počela je na vreme iz lokalnih kotlarnica i daljinskog sistema iz postrojenja firme „Dekotra“, kaže Milan Panić, direktor JKP „Toplana“. On ističe da je dobio čvrsta uveravanja da će, istovremeno, sa kotlarnicama krenuti i para iz daljinskog sistema.

VRANjE – Oko 3.000 korisnika daljinskog grejanja u Vranju već nedelju dana u svojim domovima i poslovnim prostorijama imaju tople radijatore. Vranjanci se greju po najnižim cenama u Srbiji, jer grejanje košta 68,25 dinara po kvadratu i ne bi trebalo da bude poskupljenja do kraja sezone.

NOVI PAZAR – Gradska toplana u Novom Pazaru počela je grejanje stanova i poslovnog prostora, ali je iz ovog javnog preduzeća upozoreno da energenata ima samo za određeno vreme, da dobavljačima još nije plaćen mazut isporučen lane..

NIŠ – Toplana u Nišu zvanično je u subotu otpočela grejnu sezonu i po rečima direktorke Gorice Mitić Nišlije mogu da očekuju stabilni grejnu sezonu. U dvedesetak zgrada radijatori su ostali hladni, a u Nišu se očekuje nova cena grejanja.