“Ariljska malina”: Stiže oprema za analizu ostataka pesticida u plodu

PinterestFacebookTwitterShare

Inovacioni centar za poljoprivredu u opštini Arilje uskoro će biti unapređen laboratorijom za ispitivanje ostataka pesticida u plodu, čime će, uz postojeću laboratoriju za ispitivanje zemljišta, kompletirati svoju uslugu. Tokom septembra urađeni su radovi vezani za elektroinstalaciju, gasnu instalaciju i ventilaciju, a laboratorija bi tokom oktobra trebalo da počne sa radom.

“Nabavka opreme za anlizu voća na sadržaj ostataka pesticida i teških metala deo je projekta “Ariljska malina” usmerenog ka unapređenje konkurentnosti sektora proizvodnje i prerade maline na teritorijama opština gde se ona uzgaja”, kaže za “eKapiju” Miloš Radojević, viši savetnik za životnu sredinu u Regionalne razvojne agencije Zlatibor (RRAZ).

Uz opštinu Arilje, partneri na projektu su i opštine Ivanjica, Požega, Lučani, Inovacioni centar za poljoprivredu Arilje, RRAZ iz Užica, Opšte udruženje preduzetnika Arilje i “Bioagricoopiz” iz Bolonje.

Pored opremanja laboratorije, prema Radojevićevim rečima, projektom je obuhvaćeno i formiranje 20 farmerskih grupa sa po 10 do 15 proizvođača maline kod kojih bi se sertifikovao GlobalGap standard.

Dve stotine farmera iz regiona “Ariljske maline” sertifikovalo je GlobalGap standard do jula 2011. godine – navedeno je na zvaničnom sajtu projekta “Ariljska malina”.

Tokom trajanja projekta za svaku farmersku grupu biće angažovan po jedan stručnjak poljoprivrednog smera sa zadatkom da pruži podršku proizvođačima na standardizaciji i unapređenju proizvodnje.

Projekat vredan gotovo 800.000 EUR trajaće do 2013. godine, a najveći deo finansiraće se donacijom Evropske unije.