Leskovac: Budžet za poljoprivredu veći četiri puta

PinterestFacebookTwitterShare

Po prvom ovogodišnjem konkursu, 82 registrovna poljoprivredna domaćistava sa područja Grada Leskovca dobilo je 3,5 miliona dinara za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u zaštićenim uslovima i za nove zasade u voćarstvu i vinogradarstvu, ali će akcija dodele sredstava iz budžeta biti nastavljena, jer je raspisan novi konkurs.

Po drugom konkursu, za subvencionisanu nabavku poljoprivredne mehanizacije, obezbeđeno je 12 miliona dinara, a do sada je pristiglo više od 400 zahteva.

Velika šansa
Ove godine, kako ističe graodnačelnik Leskovca Slobodan Kocić, koji je pre nekoliko dana uručio rešenja Fonda za razvoj poljoprivrede o dodeli sredstava, budžet za razvoj agrara ove godine veći je nego lane za četi puta i iznosi 20 miliona dinara.


Gradonačelnik Kocić ocenjuje da je agrar velika, ali nedovoljno iskorišćena šansa leskovačkog kraja, koji može da bude, kaže prvi čovek lokalne samouprave, mala Kalifornija, jer ima nekoliko reka, idelanu klimu i vredne poljoprivrednike.

Po rečima Kocića, Zelena zona sever, koja se uveliko gradi, trebalo bi da omogući poljoprivrednicima da lakše plasiraju svoje proizvode kako u zemlji, tako i u Evropskoj uniji, ali i Rusiji. On smatra da je to najznačajniji projekat vezan za unapređenje agrara i da već sada ima mnogo potencijalnih investitora, ali se kasni u realizaciji projekta zbog tenderske procedure.

Zelena zona sever, koja bi trebalo da bude svojevrsna berza voća i povrća, projektovana je po receptu holandskih berzi. Akcionari zone će biti najnapredniji poljoprivrednici leskovačkog kraja, a investitori uglavnom iz Nemačke i Italije, koji su već rezervisali dvadeset hektara, a njihova će obaveza biti samo gradnja i komunalno opremanje objekata. Za proizvodnju voćnih torti u jednom od pogona zainteresovana je jedna domaća komapnija, druga bi htela preradu voća, a treći sortiranje voća isključivo za potrebe ruskog tržišta, a namera lokalne samouprave je da većinu vlasništva imaju proizvođači i da oni upravljaju poljoprivrednom tržnicom.

Posao za stručnjake
U Leskovcu je, inače, prema podacima Poljoprivredne i savetodavne stručne službe, bez posla 47 diplomiranih inženjera poljoprivrede, u Vlasotincu i Bojniku je po troje, u Lebanu sedmoro. Svi nezaposleni diplomirani inženjeri poljoprivrede bez obzira na radno iskustvo dobiće posao i biće angažovani u selima Jablaničkog okruga. Na osnovu konkursa koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Poljoprvredno stručnoj savetodavnoj službi u Leskovcu obratilo se više od šesdeset poljoprivrednih inženjera. Boban Stanković, direktor Poljoprivredne stručne savetodavne stručne službe u Leskovcu, naglašava da će novoprimljeni inženjeri poljoprivrede biti u najneposrednijem kontaktu sa seljacima, jer će isključivo raditi na selu.