BiH:U septembru poskupela većina životnih namirnica

PinterestFacebookTwitterShare

Posledice najveće suše u poslednjih pet decenija, koja je ove godine opustošila poljoprivredna dobra, voćnjake i njive u BiH, građani su osetili na svom džepu već prošlog meseca, piše list Dnevni avaz. U septembru su porasle cene mesa, jaja, šećera, ulja, masti, kafe i voća.
 
„Gubitke od milijardu maraka, na koje već neko vreme upozoravaju poljoprivrednici, s početkom ove jeseni osećaju svi građani. Ono što nas neminovno očekuje prvo je nestašica, a onda i poskupljenje životnih namirnica. Ovakva naša država to nije mogla, niti će biti u stanju sanirati i nadoknaditi”, kaže predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara u RS Vladimir Usorac.
 
On ocenjuje da će se sa sličnim problemima suočiti i mnoge druge zemlje, a ne samo BiH, zbog čega će one koje budu imale hranu, čuvati svoje zalihe, a one zemlje koje budu morale da je kupuju, neće pitati za cenu.
 
„Hrana će nam postati luksuz. Bojim se da nećemo pitati koliko košta, nego da li je ima”, dodao je Usorac.
 
U Pokretu potrošača RS izneli su podatak da su od mesa najviše poskupeli piletina i junetina, a od voća jabuke, orasi i južno voće kao što su limun i pomorandže.
 
 
„Poskupljenje će se nastaviti i kada su u pitanju sir, jaja i kafa, dok je zbog boljeg roda pšenice zabeležen pad cene brašna, ali je i dalje skuplje nego u okruženju i ne prati situaciju na svetskoj berzi”, istakli su u ovom udruženju.
 
Gordana Bulić iz Udruženja potrošača u FBiH kaže da namirnice nisu drastično poskupele pojedinačno, ali kada se sve sabere, to je znatan udar na kućni budžet.
 
„Za potrošača je to mnogo ako se još uzme u obzir da su poskupeli energenti. Stalna poskupljenja postoje, a svi to vidimo kada idemo u kupovinu. Mislim da nema nikakvog razloga da cene nekih proizvoda, poput šećera i kafe, rastu uz izgovor da je to zbog suše. Očekujemo da krajem mjeseca dođe do stabilizacije cena. Rast cena izazvat će pad kupovine, tako da će onda svi biti na gubitku, i potrošači i proizvođači”, kaže Bulić.  
 
Šta je poskupelo:

13 odsto piletina
8 odsto junetina
25 odsto jaja
12 odsto šećer
40 odsto domaće voće
100 odsto južno voće