Zakon o robnim berzama doprineće stabilnosti na tržištu

PinterestFacebookTwitterShare

Učesnici foruma “Hrana za Evropu” ocenili su danas u Subotici da je neophodno što pre doneti Zakon o robnim berzama, koji će doprineti stabilnosti finansijskog tržišta, suzbijanju monopola i pravnoj sigurnosti.
 
Na panelu o funkcionisanju robnih berzi istaknuto je da je njihova uloga pre svega organizovanje i stvaranje uslova za sigurno, transparentno, efikasno i ekonomično trgovanje ravnopravnih učesnika.

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin istakao je da je neophodno poboljšati zakonsku, institucionalnu i tehničku infrastrukturu.

Direktor Galetin je precizirao da je, pored donošenja Zakona o robnim berzama, neophodna i primena Zakona o javnim skladištima, dosledna primena antimonoposlog zakona, poboljšanje tehničke infrastrukture skladišnih kapaciteta, inoviranje sistema zadrugarstva …

Zamenik direktora Kompenzacionog fonda Tatijana Ðukanović ukazala je na prednosti sistema javnih skladišta za sve učesnike – poljoprivredne proizvođače, skladištare i poslovne banke.

Poljoprivrednici imaju na raspolaganju sigurno skladištenje, skladištari – veći obim posla i minimalan rizik poslovanja, a i jedni i drugi, uz skladišnicu, odnosno robni zapis mogu ostvariti povoljnije uslove za dobijanje kredita, kazala je ona.

Ðukanović je istakla da je takav sistem i u interesu poslovnih banaka, jer imaju nove korisnike i mogu koristiti kreditne linije Evropske banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Ona je napomenula da u Srbiji trenutno postoji devet licenciranih javnih skladišta, a da su od izmene pravlinika u maju, u robu koja može da se skladišti uključene maline, kupine i višnje, pored žitarica i uljarica.

Panelom o funkcionisanju robnih berzi završen je dvodnevni poljoprivredni forum

Prema predsednika Upravnog odbora Ekonomskog instituta u Beogradu Aleksandra Vlahovića, kvalitet skupa je u tome što su se čula različita mišljenja veoma često i suprostavljena, ali sa osnovnom porukom da je poljoprivreda budućnost Srbije.