PIK Zemun u novim problemima

PinterestFacebookTwitterShare

Tek što su uspeli da pokrenu proizvodnju, radnicima nekada jednog od najvećih poljoprivrednih kombinata u Srbiji, preti nova blokada.


Posle višegodišnjeg poslovanja na rubu propasti, nekoliko štrajkova, hapšenja rukovodstva pre četiri godine i prošlogodišnjeg upada policije, PIK Zemun i dalje kuburi sa problemima.

Na naplatu su stigli računi iz prošlosti, odnosno zaostale zarade stotinjak radnika koji su dobili presudu protiv preduzeća u kom su radili.


Iako uspeva svojom dnevnom proizvodnjom da obezbedi redovne plate za sve zaposlene, računi su im u blokadi. Iz grada poručuju da, ako im republika preda nadležnost, problem mogu da reše. 
 

Za razliku od ostalih preduzeća kojima je problem zaostalih plata rešio sud, specifičnost PIK Zemuna je što se novac isplaćuje radnicima koji su iz preduzeća otišli uz socijalni program da bi se nešto kasnije vratili da rade za platu. 

“Mi smo tražili izuzeće sudske presude. Već su skinuli šest miliona dinara, potražuju još 45 miliona i to bi uvelo potpuni kolaps u ovo preduzeće koje je bilo nekoliko godina u štrajku. Ti ljudi su radili 22 meseca za minimalnu zaradu i podigli preduzeće iz pepela. Danas kada dolaze na svoje noge dolazimo u opasnost da kriminalci opet dođu u posed novca koji nije njihov“, kaže Miroslav Čučković, član gradskog veća. 

Dušan Ćosović, v.d. direktora PIK Zemun, objašnjava da su “izvršna rešenja za naše radnike koji su nas tužili 2005. i 2006. godine i dalje su aktulena i ona blokriraju naše tekuće račune tako da mi sada iz našeg tekućeg priliva ne možemo da isplaćujemo zarade radnicima u stalnom radnom odnosu“. 

Pored blokiranog računa, PIK Zemun ima problem da utvrdi i čime gazduje. Od 2002. godine, kada je počela privatizacija tog kombinata, imovina se rasparčavala, a od 2006. kada je postavila prinudnu upravu do danas država nije uspela da pokrene PIK Zemun. Grad Beograd je spreman da kao i u slučaju PKB preuzme PIK. 

Nadležni u gradskoj upravi tvrde da, ukoliko dobiju ovlašćenje od republike, imovinsko-pravne probleme PIK Zemuna mogu da dovedu u red za nešto više od pola godine. Takođe najavljuju podizanje krivičnih prijava protiv svih koji su uzurpirali zemlju.