U Sarajevu otvoreno predstavništvo “Uniora”

PinterestFacebookTwitterShare

U Sarajevu je danas otvoreno predstavništvo slovenačkog preduzeća “Unior” koje će se baviti savetovanjem, proizvodnjom i upravljanjem projektima u sektorima energetike, industrije i rudarstva.


“Firma `UNIOR savetovanje i trgovina BH` pokušaće da doprinese razvoju elektroenergetskog sektora BiH, koristeći iskustva Slovenije u toj oblasti, a nastojaće da prenese dobre prakse iz Slovenije i EU i da razvija nove proizvode, čime će doprineti i otvaranju novih radnih mesta”, izjavila je direktor “UNIOR BH” Andrea Vidic.

Iz “Uniora” ističu da energetski sektor u BiH ima enorman razvojni potencijal, da BiH jedina u regiji ima pozitivan bilans izvoza električne energije, kao i da je osma zemlja u Evropi sa aspekta hidrocentrala, koje trenutno koristi nešto više od jedne trećine (37 odsto).

Procjenjuje se da BiH ima najveće potencijale za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (vetar, solarna energija, energija iz biomase, te geometralna energija) na Balkanu, koji su ujedno i 30 odsto veći od proseka EU, ističu predstavnici “Uniora”.

BiH ima i više od šest milijardi tona rezervi uglja, lignita i treseta, navode iz “Uniora”.

Sedište firme biće u Sarajevu, a delovaće i na području Republike Srpske i Federacije BiH.