Čeperković: Cene struje u Srbiji najniže u Evropi

PinterestFacebookTwitterShare

Cene struje u Srbije su najniže u Evropi i potrebno ih je ujednačiti sa cenama električne enegrije u regionu koje su za 30 do 40 odsto više, kako bi se otvorilo tržište i privukle investicije u energetski sektor, izjavio je večeras izvršni direktor EPS-a Bratislav Čeperković.
 
Cene struje u Srbiji su nekonkurentne i koriste se u socijalne svrhe što nije dobro za razvoj energetskog sektora, istakao je Čeperković učestvujući u radu regionalne konferenciju pod nazivom “Energija-Razvoj-Demokratija: Oblikovanje nove energetske budućnosti u jugoistočnoj Evropi” u Skupštini Srbije.
 
On je ukazao da treba preduzeti nešto u vezi izrade socijalnih karata kako bi se tačno utvrdilo kome je zaista potrebna pomoć i subvencije za plaćanje računa za električnu energiju.Čeperković je dodao da je jedan od problema i to što oko 65 odsto od ukupne potrošnje struje, tokom zimskog perioda, građani koriste za grejanje.
 
On je rekao da je potrebno raditi na povećanju energetke efikasnosti i većem iskorišćenju obnovljivih izvora energije, ukazujući EPS trenutno radi na razvoju energetskih postrojenja ukupne snage od oko 1.000 megavata koji će raditi na obnovljive izvore energije.Čeperković je izrazio očekivanje da će uskoro biti više Grinfild investicija u energetski sektor Srbije s obzirom na to da se u energetici uspešno sprovode direktive i standardi EU.
 
Ambasador Srbije u Norveškoj i Islandu Milan Simurdić ukazao je da Srbija nema dovoljno konkuretan energetski sektor i ponovi da cene u energetskom sektoru služe za socijalne svrhe što treba promeniti.On je kazao da prema izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u članstvo u EU naša zemlja treba da učini dodatan napredak u podizanju konkurentnosti u energetskom sektoru i u ispunjenju obaveza da se do 2020. godine oko 20 odsto električne energije dobija iz obnovljivih izvora.
 
Simurdić je ukazao da energetika treba da posluži za jačanje regionalne saradnje radi bržeg članstva zemalja regiona u EU , što će istovremeno doprneti privlačenju investicija u energetski sektor. On je istakao da je neophodno regionalno infrastrukturno povezivanje, kao i veće iskorištenje obnovljivih izvora energije.