Papandreu: Pred Grčkom i evrozonom je presudna nedelja

PinterestFacebookTwitterShare

Pred evrozonom i Grčkom je “presudna nedelja” dok se bore da pronađu trajno rešenje za dužničku krizu koja je uzdrmala evropsku valutu, izjavio je  grčki premijer Jorgos Papandreu.

Nedelja koja je pred nama “odrediće sudbinu evrozone”, rekao je Papandreu pre sastanka sa predsednikom Grčke Karolosom Papuljasom, upozorivši da će se “nesigurnost nastaviti” ukoliko ne budu donete konačne odluke na Evropskom samitu u nedelju, prenela je agencija AFP.

Grčka dva meseca čeka isplatu tranše u okviru 110 milijardi evra vrednog paketa pomoći koji su prošle godine dogovorili Evropska unija i Međunarodni monetarni fond. Članice evrozone optužile su Grčku da odugovlači sa primenom oštrih ekonomskih reformi koje su postavljene kao uslov za dobijanje pomoći, usled čega je vlada te zemlje prošlog meseca sprovela drastično smanjenje potrošnje, uz nove mere štednje koje su izazvale masovne proteste.
 
U četvrtak se očekuje glasanje parlamenta o zakonu koji bi uključivao izmene kolektivnih ugovora o zaradama, novi platni sistem u državnim službama i privremeno otpuštanje više hiljada radnika iz javnog sektora. Neki članovi vlade su zapretili da će se usprotiviti zakonu, ali vlada je u više navrata upozorila da će, ukoliko zakon ne bude odobren, to značiti da će finansijska pomoć biti blokirana, kao i da će doći do zamrzavanja plata u državnom sektoru.

“Mora nam biti jasno da smo zajedno u ovoj bici”, izjavio je Papandreu nakon sastanka s grčkim predsednikom. “Moramo pokazati zajedništvo da bismo ostvarili najbolji mogući rezultat (na samitu EU) u nedelju”.