Kina: Dan kada je umrla humanost

PinterestFacebookTwitterShare

Upravo ovaj naslov koji je dao internet sajt B92, odslikava ono što se desilo pre nekoliko dana u Kini. Javnost u ovoj zemlji ogorčena je ponašanjem ljudi, koji nisu pritekli u pomoć pregaženoj devojčici, već su nezainteresovano prolazili pored nje.
 
Dvogodišnju Vang Jue pregazila su dva kombija ispred prodavnice njenih roditelja u provinciji Guangdong, ali joj prvih dvadesetak prolaznika nije priteklo u pomoć, prenosi B92. Nesrećna devojčica, koja je u komi, smeštena je u Vojnu bolnicu ali su šanse da preživi minimalne. Video snimak, koji je zabeležila CCTV kamera, obišao je svet i izazvao gnušanje miliona korisnika društvenih mreža.

Malena Juejue, iz grada Fošan u provinciji Guangdong, istrčala je iz prodavnice svojih roditelja u prolaz, gde je na nju naleteo kombi. Pošto je pregazio prednjim točkom, vozač se zaustavio, ali umesto da pritekne u pomoć devojčici pobegao je sa lica mesta, iako je preko njenog tela morao da prođe i zadnjim točkom. To nije bio kraj užasa – prva tri prolaznika kompletno su ignorisala dečje telo u lokvi krvi, da bi preko njene noge zatim prešao vozač kamioneta.

Neverovatna nehumanost prolaznika se nastavila: još čak petnaest prolaznika u prometnom prolazu nije našlo za shodno da bar pogleda šta je sa nesrećnim detetom. Tek je devetnaesta osoba koja je prišla mestu incidenta, 58-godišnja čistačica Čen Šijanmej, pritrčala da bi podigla beživotno telo. Ona je pozvala majku deteta, koja je istrčala iz prodavnice i videla stravičan prizor. Tek u tom trenutku pozvana je pomoć i dete je smešteno u bolnicu.

Incident se dogodio 13. oktobra, a na kineskoj društvenoj mreži Veibo postavljeno je čak 4,4 miliona komentara, u kojima su građani zgroženi onim što su videli.  „Šta je sa ovim društvom danas? Kako je moguće da nalazimo toliko izgovora da ignorišemo ovakvu situaciju? Zar smo postali toliko bezdušni“, upitao je otac devojčice.

Mnogi komentatori slažu se sa tim da je ljudskosti sve manje u kineskom, kao verovatno i u bilo kom drugom društvu na planeti. Drugi upozoravaju na odgovornost vlasti, citirajući čuveni slučaj iz 2006. Tada je čovek po imenu Peng Jui pritekao u pomoć povređenoj ženi i odveo je u bolnicu, ali ga je ona optužila da je upravo on oborio. Sud u Nanđingu je procenio da bi „po zdravom razumu samo onaj ko je skrivio udes pritekao u pomoć unesrećenom“ i osudio ga na finansijsku kaznu.

Neki od komentatora kažu da je „slučaj Nanđing“ podstakao strah kod prolaznika, ali drugi ističu da to nije opravdanje i da je neverovatno da niko nije ni pozvao hitnu pomoć.

Oštru osudu promene društvenih vrednosti izrekla je i državna agencija Hsinhua: „Visoki moralni standardi nekad su bili stvar koja je budila nacionalni ponos Kineza, jer su pojedinci koji bi pomagali drugima bili obožavani u javnosti. Ali poslednjih godina u centru pažnje je moralni pad, jer su profit i materijalizam ugrozili društvene vrednosti. Drugog septembra 88-godišnjak se srušio u centralnoj Kini, udarivši licem u pločnik i niko mu nije pomogao. Nesrećni čovek je skončao ugušivši se u sopstvenoj krvi, koja je curila iz nosa,“ prenosi B92.

Upozoravamo: Video sadrži scene ekstremnog nasilja.