Mađarska: Orbanov rat protiv banaka

PinterestFacebookTwitterShare

Dok se širom sveta održavaju masovni protesti protiv bankara, kao glavnih vinovnika najnovije privredne krize, a Njujorčani danima drže pod svojevrsnom opsadom Volstrit, sedište niza finansijskih institucija, u Mađarskoj je situacija obrnuta, zahvaljujući najnovijim merama vlade Viktora Orbana.

U toj zemlji nema pobune građana protiv vlasnika kapitala i zelenaša, odnosno političke elite koja ih po pravilu štiti, jer je sam premijer, uprkos negativnim tonovima iz Brisela, objavio i započeo pravi “rat” špekulantima.

“Vlada će prekinuti bankarsku eru, zaštititi prevarene građane i stati na put praksi da se gubici i rizici prevaljuju isključivo na obične ljude”, izjavio je Orban u listu “Metropol”.

Prema njegovim rečima Evropu, a unutar nje i Mađarsku, upropastili su upravo bankari, koji su minulih 15-20 godina ubeđivali ljude da se mogu zaduživati bez posledica i da večno mogu da uživaju u jeftinim kreditima bez dužničkog jarma za vratom. “U nekim državama, poput Poljske i Rumunije, vlade su stale u zaštitu dužnika, ali ne i u Mađarskoj”, rekao je predsednik vlade i dodao tome more da se stane na kraj.

Mađarska vlada je do sada učinila niz poteza, kojim su nosioci najvećeg profita – banke, osugaravajuća društva, kompanije u oblasti telekomunikacija i energetike – naterani da uplatom većeg poreza i sami snose posledice krize, a uporedo nastoji da se običnim građanima olakša život.