Ističe rok Kfora, a barikade ostaju

PinterestFacebookTwitterShare

Ultimatum Kfora za uklanjanje barikada na Severu Kosova ističe danas, a zvanični Beograd i dalje pokušava da spreči tu akciju.


Traži se kompromisno rešenje, a građani na barikadama su pozvani da se, ukoliko dođe do nasilnog uklanjanja barikada – sklone i ne ulaze u konflikt s Kforom.

Protekle noći nije uklonjena ni jedna barikada, a kao moguće kompromisno rešenje pominje se mogućnost da Srbi ostanu na barikadama, ali i da omoguće nesmetan prolazak Kforu.

Istovremeno, građani severa Kosova i dalje su na barikadama kod Leposavića i Zupča, a noć su proveli u šatorima i improvizovanim objektima zbog niske temperature.

Od ranih jutarnjih sati na barikadama kod Zupča na magistralnom putu koji vodi prema administrativnom prelazu Brnjak okupljaju se Srbi iz Ibarskog Kolašina, a slična je situacija i na barikadi u Leposaviću.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović apelovao je na Kfor da odloži akciju uklanjanja barikada do odluke skupštine četiri opštine na severu Kosova i Metohije zakazane za sredu, ocenjujući da bi nasilno uklanjanje barikada nosilo rizik daljeg zaoštravanja situacije.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović ranije je izjavio da će Srbija koristeći diplomatiju nastojati da spreči da Kfor sprovede odluku o uklanjanju barikada, dok je predsednik Srbije Boris Tadić rekao da je ljudima sa severa Kosova poslao poruku u vezi s najavom Kfora da će ukloniti barikade.

U međuvremenu, kako piše Blic, Kfor je odlučio da na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak pošalje između 12 i 15 kamiona s potrepštinama i opremom za vojnike na kontrolnim punktovima.

Iako je situacija ne severu Kosova i dalje veoma napeta, pogotovo danas, kada ističe rok Kfora dat lokalnim Srbima, šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu  Mauro de Vinćentis je rekao da i pored poziva Kfora neće doći do nasilja na severu Kosova.

Podsetimo, Srbi sa severa Kosova postavili su barikade letos jer se protive nameri vlasti u Prištini da na prelaze Brnjak i Jarinje dovede svoje carinike i policajce.