Petrović: Dva puta više siromašnih među poljoprivrednicima

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović izjavio je danas da je među građanima Srbije kojima je poljoprivreda osnovna delatnost ili im pomaže za povećanje kućnog budžeta, dva puta više siromašnih nego među urbanim stanovništvom.

“Promena takvog stanja nije samo ekonomski i socijalni zadatak ove, već i vlada koje će u Srbiji imati odgovornost za donošenje odluka u narednih 10 il 20 godina”, kazao je on na otvaranju Treće nacionalne konferencije o agrobiznisu Srbije.

Prema rečima Petrovića od “vitalne važnosti” je da Srbija napravi pomak u poljoprivredi i porodicama koje se bave tom proizvodnjom pruži priliku da više zarade.

On je dodao da Ministarstvo poljoprivrede i trgovine Srbije već nekoliko meseci utvrđuje šta su to važni nedostaci koje bi država mogla da ukloni da bi oko dva miliona ljudi koji se bave poljoprivredom, odnosno manje od 800.000 porodica, moglo da zarađuje više nego danas.

Petrović smatra da će poljoprivredi Srbije pomoći to što će od 1. novembra oko 400.000 gazdinstava imati svog stručnog poljoprivrednog savetodavca, jer je država omogućila zapošljavanje više od 1.800 agronoma.

On je dodao da je i mera kreditiranja poljoprivredne proizvodnje koja je počela krajem maja ove godine omogućila poboljšanje situacije u poljoprivrednoj proizvodnji.

Prema Petrovićevim rečima, situacija će se dodatno poboljšati ukoliko se osnaži prerađivačka industrija.
“U Srbiji postoje već sada velike poljoprivredno-prehrambene kompanije u regionalnim razmerama, koje će postati još snažnije i za neke od njih očekujem da im godišnji obrt bude veći od milijardu evra”, kazao je on.

Ministar je istakao da će Vlada Srbije podržati svaku veliku ili malu kompaniju, jer je to nacionalni interes, ali svaka od njih ima veliku društvenu odgovornost jer povećavajući izvoz mora da stvori uslove da zaposli hiljade porodica koje se bave poljoprivredom.

Petrović je naglasio i da Srbija ulazi i u veliki proces navodnjavanja, dodavši da se od 4,2 miliona hektara obradive površine trenutno navodnjava samo 100.000 hektara što nas stavlja na poslednje mesto u Evropi.

“Cilj je da se u naredne četiri godine navodnjava 1,1 milion hektara, a projekat će početi da se realizuje na proleće sledeće godine kada bi trebalo da počne izgradnja sistema za navodnjavanje na barem 100.000 hektara”, kazao je on.

Kao veliki neiskorišćeni potencijal Srbije, Petrović je naveo biomasu, precizirajući da biomasa koja je produkt poljoprivredne proizvodnje ima dva puta veći potencijal od potencijala biomase koje Srbija ima u šumama.

On je kazao i da bi se korišćenjem biomase uštedelo na uvozu energenata, povećao bruto društveni proizvod (BDP) i omogućio razvoj poljoprivredne proizvodnje.

Srpski ministar poljoprivrede je zaključio da je Srbija zemlja u kojoj se mnogo bolje može živeti od poljoprivredne proizvodnje uz maksimalno iskorišćavanje poljoprivrednih potencijala.