Mas: Nemačka nastavlja ulaganje u energetski sektor regiona

PinterestFacebookTwitterShare

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas izjavio je danas da je srpska ekonomija opterećena previsokim uvozom energenata i poručio da u vremenu koje dolazi svaka zemlja mora da ulaže u obnovljive izvore enerergije.

Mas je na Regionalnoj konferenciji “Energija-Razvoj-Demokratija“ u Skupštini Srbije kazao da će Nemačka nastaviti da ulaže u energetski sektor regiona, koji smatra jednom od ključnih oblasti saradnje.

Do sada su u tu svrhu uloženi milioni evra, a Nemačka planira da nastavi sa takvom politikom u decenijama koje dolaze, poručio je Mas.

On je rekao da cene energenata na svetskom trzištu „samo mogu da rastu“ i dodao da zato treba ulagati u obnovljive izvore energije.

„Ulaganjem u obnovljive izvore, zemlja obezbeđuje veću konkurentnost za svoju ekonomiju. Srbija trenutno uvozi više od 40 odsto energenata što je veliki teret za zemlju i njen trgovinski bilans“, rekao je Mas, objašnjavajući da se uštede koje dolaze od korišćenje obnovljivih izvora eneregije mere milijardama evra.

Kako je Mas pojasnio, energetska politika je strateško regionalno i međunarodno pitanje, koje se nalazi u suštini evropske i regionalne integracije.

„Do 2020. Evropa ima plan da za 20 odsto smanji potrošnju energije i emisiju ugljen dioksida, a da za isto toliko poveća korišćenje obnovljivih izvora energije i sve članice su to usvojile“, rekao je Mas.

Prema njegovim rečima, veliki projekti poput gasovoda Nabuko ili Južnog toka daju međunardnu dimanziju energetskoj politici i zbog toga se ona ne može zadržati na nacionalnom nivou.

U nastavku drugog dana konferencije “Energija-Razvoj-Demokratija“ biće održan niz panela o ulaganjima u energetiku, liberalizaciji energetskog tržišta, energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima, uz učešće velikog broja stručnjaka za energetiku iz jugoistočne Evrope.