Skup o bezbednosti mreže puteva u regionu

PinterestFacebookTwitterShare

Auto-moto savez Srbije organizovaće u Beogradu od danas do do 21. oktobra međunarodni skup pod nazivom “Bezbednost mreže evropskih puteva u zemljama u okruženju”, koji se održava u okviru jesenjeg zasedanja Evropskog programa ocenjivanja puteva “EuroRAP”.

Prvi skup te vrste u Evropi se održava u hotelu “Moskva” i sastoji se od plenarnog zasedanja, seminara i treninga, saopštio je AMSS.

Više od sto učesnika iz zemlje i inostranstva, uz prisustvo presedavajućeg “EuroRAP/iRAP” Džona Dosona, baviće se preduzimanjem raspoloživih mera u cilju unapređenja nivoa bezbednosti na putevima u Srbiji, regionu i u Evropi.

Skupu će prisustvovati partneri projekta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije – Uprave saobraćajne policije, Ministarstva za infrastrukturu, Javnog preduzeća “Putevi Srbije”, Agencije za bezbednost saobraćaja, kancelarije Svetske banke u Beogradu i Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Učestovaće i brojni gosti iz inostranstva – članovi programa “EuroRAP”, automobilski klubovi, predstavnici upravljača puteva, naučne institucije iz oblasti bezbednosti saobraćaja i saobraćajne infrastrukture.

Projekat snimanja i ocenjivanja puteva u Srbiji realizovan je u periodu april-avgust 2008. godine, a rezultati su objavljeni u maju 2009. godine, u vidu izveštaja pod nazivom “Posvećeni spasavanju života”.

Projekat u Srbiji bio je okidač za dalji rad na razvijanju sopstvenih kapaciteta za nastavak programa snimanja i ocenjivanja puteva, pa su do kraja 2009. godine, stručnjaci AMSS Centra za motorna vozila razvili nov softver za snimanje i ocenjivanje puteva, koji se po svojim karakteristikama izdvojio od ostalih i danas predstavlja jedan od najefikasnijih sistema u okviru programa snimanja i ocenjivanja puteva.

Rezultat uspešnosti ovog domaćeg proizvoda ogleda se u projektima koje je AMS S do sada realizovao na međunarodnom planu i to: projekat snimanja i kodiranja 3.000 kilometara puteva u Moldaviji i pilot projekat u Sloveniji, u 2010. godini, kao i projekat kodiranja 1.200 kilometara puteva u Rusiji i nedavno završeno snimanje 2.300 kilometara provincijskih puteva u Holandiji.

Dalje unapređenje softvera za snimanje i kodiranje, razvoj tehnologija koje će obuhvatati i druge aspekte i karakteristike bezbednosti puteva, aktivno učešće u programima ocenjivanja puteva, implementacija inženjerskih kontra-mera, mapiranje rizika i praćenje učinka kao sastavnih protokola programa ocenjivanja puteva, biće nastavljeni u predstojećem periodu.