Đelić: Srbija troši više energije od starih članica EU

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija troši pet do šest puta više energije po jedinici bruto domaćeg proizvoda (BDP) nego 15 starih članica EU, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

On je na regionalnoj konferenciji “Energetika, demokratija, razvoj” kazao da ta veća potrošnja energije znači manju konkurentnost Srbije na tržištu.

Đelić je istakao da sve dok Srbija ima manjak energetske efikasnosti, zavisi od uvoza energenata i nema dovoljno energije proizvedene iz obnovljivih izvora imaće i pritisak na kurs dinara. Svaki evro uložen u energetsku efikasnost i energetiku jeste razlog za konkurentnost, odbranu dinara i makroekonomsku stabilnost, istako je potpredsednik Vlade.

On je ocenio i da je regionalna saradnja najisplativija u domenu energetike i dodao da bi zemlje jugoistočne Evrope trebalo da koriste mogućnosti za izgradnju infrastrukture iz fonda “Povežimo Evropu” vrednog 50 milijardi evra.

Potpredsednik Vlade je istakao da je taj fond EU otvoren i za zemlje koje nisu članice i dodao da bi Srbija mogla da sarađuje sa BiH, Crnom Gorom, Rumunijom na izgradnji hidrocentrala.

Đelić je kazao da je Evropska komisija u poslednjem izveštaju pohvalila Srbiju zbog novog Zakona o energetici.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić- Dejanović je izjavila da je novi Zakon o energetici omogućio liberalizaciju svih segmenata srpskog energetskog tržišta. Ona je istakla da je tim zakonom stvorena mogućnost za reformu i restruktuiranje energetskog sektora, kako bi Srbija dobila efikasne energetske kompanije pokretače privrednog rasta.

Đukić-Dejanović je naglasila i da je budućnost energetike u jugoistočnoj Evropi u integraciji tržišta nafte, gasa i električne energije.

“Integrisano energetsko tržište je rešenje problema sa kojim se suočavaju države u regionu, a koji prevazilazi resurse i kapacitete svake od njih”, dodala je ona.