Na Čeneju izložba najboljih grla stoke i genetskih resursa

PinterestFacebookTwitterShare

Prva jesenja regionalna izložba stočarstva, poljoprivrednih proizvoda i mehanizacije održaće se u subotu 22. oktobra na Čeneju. Zvanično otvaranje manifestacije je u 11 h, a organizatori su Udruženje poljoprivrednika srbije, Novi Sad i Udruženje odgajivača ovaca i koza ,,Bikara“, Vrbas.

Cilj manifestacije je promocija stočarstva (izlaganje trenutno najboljih grla ovaca, koza, goveda i genetskih resursa: podolci i magarci;  poljoprivrednih proizvoda (mlečni, mesni, pčelinjih i drugih prehrambenih), savremene mehanizacije za poljoprivredu, starih i umetničkih zanata, dobre muzike, pravog prirodnog ambijenta i najboljih majstora kuvanih jela.

Manifestacija će okupiti:

Uzgajivače ovaca 120 grla (rasa, virtemberg, il d frans, cigaje, šarolea, baure, domaćeg merina, lipske pramenke, bergama, sufolka, kao i najbolja grla alpske i sanske koze.  Grla uglavnom potiču sa šireg područja Južne Bačke i Novog Sada. Najavljen je i dolazak gostiju preko Save i Dunava,

Uzgajivače goveda simentalske i holštajn rase (30 grla),

Genetičke resurse uzgajivača iz Kovilja (podolci, magarci i mangulice),

Biće održana i prodajna izložba mlečnih i prehrambenih proizvoda (sirevi koziji, kravlji i dr.), kao proizvoda Starih zanata, ručnih i umetničkih radova.
 
Predstavljanje savremene poljoprivredne mehanizacije u radu ima za cilj da prikaže koje novitete donose nove priključne mašine i moderni traktori.
 
Proizvođači stočne hrane i opreme  predstaviće nove proizvode i opremu za stočarstvo.