Vukovar: 200 miliona kuna propalo zbog suše

PinterestFacebookTwitterShare

Zbog smanjene količine padavina tokom proteklih meseci i velikih materijalnih šteta na poljoprivrednim kulturama, vukovarsko-sremski župan Božo Galić bio je primoran da krajem septembra proglasi elementarnu nepogodu na prostoru ove županije.

Prema izveštajima sa terena navodi se da je čak 4.500 gazdinstava i 165 poljoprivrednih kompanija  prijavilo elementarnu nepogodu na oko 80 hiljada hektara, što je nešto više od 200 miliona kuna štete. Najviše štete pretrpeli su zasadi soje, kukuruza i jabuka.

U sledećih 40 dana izvršiće se nadzor i provera štete, a prva obeštećenja mogu se očekivati krajem godine.

“Problemi su veliki i sa jesenjom setvom jer optimalni rokovi prolaze”, istakao je Andrija Matić član Upravnog odeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj.

Tokom prvih osam meseci ove godine palo je 185 litara kiše manje od proseka. Posebno teška situacija bila je tokom avgusta, kada je palo samo 3,8 litara po kvadratnom metru, a neka područja su ostala i bez te količine padavina. Osim nedostatka padavina, razlog za proglašenje elementarne nepogode i smanjen prinos je i loš raspored padavina tokom vegetacije, koje su izostale u periodu kada su bile najneophodnije.