Javni dug dostigao 44,4 odsto BDP-a

PinterestFacebookTwitterShare

Javni dug Srbije na kraju septembra iznosio je 14,75 milijardi evra, što je 44,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je danas Ministarstvo finansija. U septembru je zaduženje države uvećano za oko milijardu evra u odnosu na kraj avgusta, najvećim delom po osnovu prodaje evroobveznica u vrednosti milijardu dolara.
 
U periodu januar-septembar budžetski deficit je iznosio 101,3 milijardi dinara, prihodi oko 508,3 milijardi, a rashodi oko 609,6 milijardi dinara, a samo u septembru zabeležen je skok naplate od poreza na dodatu vrednost (PDV), neporeski prihodi, a podbacila je naplata prihoda od akciza za oko četiri milijarde dinara.
 
U septembru su ostvareni prihodi budžeta od 64,3 milijardi dinara, rashodi oko 67,2 milijarde dinara, a ostvaren deficit iznosio je oko tri milijarde dinara.

Poreski prihodi iznosili su 56,7 milijardi dinara, neporeski oko 7,6 milijardi dinara, a ovako visoko ostvarenje neporeskih prihoda uzrokovano je najviše uplatom dobiti javnih preduzeća.
 
Prihod ostvaren po osnovu PDV-a u septembru iznosio je 30,2 milijardi dinara. U septembru je bio karakterističan skok naplate PDV u odnosu na avgust s obzirom na veću potrošnju i privrednu aktivnost.
 
Prihod po osnovu akciza iznosio je 13,4 milijardi i niži je u odnosu na prethodni mesec budući da je u avgustu uplaćen deo julskih akciza, a ostale kategorije poreskih prihoda su na uobičajenom nivou za ovaj period godine.
 
Rashodi budžeta u septembru 2011. godine iznosili su 67,2 milijardi dinara, a najznačajnije odstupanje zabeleženo je kod rashoda po osnovu kamata s obzirom da se u seotembru i oktobru otplaćuje najveći deo inostranog duga. Ostale kategorije rashoda beleže uobičajeni nivo izvršenja za ovaj period.
 
Najveće stavke republičkog budžeta predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, čiji se najveći deo odnosi na transfer Republičkom fondu za PIO namenjenom za isplatu penzija.