Petrović: Cilj je veći agrarni budžet u narednoj godini

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović izjavio je da je cilj ministarstva da agrarni budžet u 2012. godini bude veći 2,6 odsto, koliko iznosi ove godine.

Ministar je, posle Nacionalne konferencije o agrobiznisu “Nova agrarna politika – perspektive razvoja u 2012. godini”, rekao da rasprava o budžetu za narednu godinu još nije počela i da zbog toga ne želi da licitira sa iznosom koje će Ministarstvo tražiti za poljoprivredu.

“Nije fer prema drugim kolegama u Vladi da javno govorim o onome što bih želeo najpre njima da kažem ” rekao je Petrović i istakao da će za “svaki dinar” koji za agrar bude tražio iduće godine imati “veoma utemeljeno obrazloženje”.

Petrović je dodao da će o visini i načinu podsticanja poljoprivredne proizvodnje Ministarstvo razgovarati sa udruženjima poljoprivrednika. “Bitno je da novac kojeg ima malo bude potrošen na najefikasniji način”, istakao je Petrović.
 
Ministar je rekao da očekuje i da ovogodišnji izvoz poljoprivrede i prehrambene industrije bude veći od prošlogodišnjeg. Ista očekivanja važe i za suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni agrara, koji je iznosio 1,1 milijaru dolara.

Petrović nije želeo da navede koliko bi to povećanje suficita moglo biti, ali je rekao da je u prva tri kvartala ove godine on porastao za više 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine.