Smanjen prognozirani privredni rast za Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) smanjila je danas procene privrednog rasta Srbije u ovoj i idućoj godini na po 2,1 odsto.
 
U julu je EBRD ovogodišnji ekonomski rast Srbije prognozirao na 3,3 odsto, a rast u 2012. godini na 4,1 odsto.
 
EBRD je u oktobarskim “Regionalnim ekonomskim perspektivama” naveo da se srpska ekonomija stabilizovala, ali da privredni rast ostaje nizak. Zbog toga evropski kreditor i u ovoj i u narednoj godini očekuje u Srbiji ekonomski rast od oko dva odsto.

EBRD navodi da bi potrošnja pred izbore koji slede mogla da podstakne privredni rast na kratak rok, ali da glavni rizici ostaju, uključujući veliku zavisnost od zone evra.

Takođe, EBRD je naglasio da je inflacija u Srbiji i dalje iznad stopa koje beleže zemlje u regionu. Inflaciju u Srbiji u 2011. godini EBRD procenjuje na 11,3 odsto.

U delu izveštaja o Srbiji, analitičari Evropske banke za obnovu i razvoj su, takođe, istakli značaj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Među zemljama bivše Jugoslavije, EBRD najveći rast očekuje u Makedoniji – 3 odsto u 2011. i 2,4 odsto u 2012, zatim u Crnoj Gori – 2 i 2,6 odsto i Bosni i Hercegovini – 2,1 i 2,3 odsto.

Najniži ekonomski rast će, pak, ostvariti Slovenija – jedan odsto u ovoj i 0,5 odsto u 2012. godini, i Hrvatska – 0,5 odsto u 2011. i 1,9 odsto u 2012. godine.