Hrvatska: Proizvođači mleka prete štrajkovima

PinterestFacebookTwitterShare

Hrvatska je početkom 2010. godine imala 18.500 proizvođača mleka, a danas ih imamo samo 15.200. Pre nekoliko godina cena mlijeka bila je vezana uzulazne troškove i proizvođači su mogli da povećavaju svoju proizvodnju jer su imali nekakvu zaradu. No, danas, sve skuplja stočna hrana i gorivo koje ne prati otkupna cena mleka doveli su do toga da je proizvodnja ove namirnice postala mukotrpan i neprofitan posao koji niko više ne želi da radi, upozorava Milan Kosanović, sekretar Udruženja proizvođača mleka Osječko-baranjske županije.

On pritom navodi godišnje podatke koji svedoče o konstantnom padu proizvodnje mleka u Hrvatskoj. Naime, dok se u 2009. proizvelo 675 miliona litara, a lani 623 miliona, procjenjuje se da će ove godine biti proizvedeno 600 miliona litara mleka.

Zahvaljujući lošim odlukama prerađivača koji nisu marili za svoje proizvođače, nakon nekoliko godina rasta proizvodnje u celoj Hrvatskoj ponovo se vraćamo na razdoblje iz 2004. godine. Ukupna prosečna otkupna cena mleka od početka godine narasla je samo 8 odsto, te sada iznosi 2,53 kuna (oko 0,34 evra). Otkupna cena mleka mora biti viša, a razlozi su vrlo jasni. Ulazni troškovi strelovito rastu. Cena dizela od početka godine porasla je za 14 odsto, cena kukuruza i soje skočila je 100 odsto. Mizerno povećanje otkupne cene mleka za 0,19 kuna od početka godine ne može pokriti osnovne troškove proizvodnje uz tako visoke ulazne troškove”, objašnjava Kosanović.

S druge strane, ističe Kosanović, cena mlečnih proizvoda znatno je porasla, pa je tako sveže mleko u radnjama i do tri puta skuplje od cene koju dobijaju proizvođači. „Smatramo da su prerađivači uništili dovoljno porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, da su se dovoljno bogatili. Ako žele da zadrže domaće proizvođače, moraće da povise cenu mleka, jer u suprotnom na policama više nećemo moći da nađemo hrvatsko mleko. Jednom kada se smanji proizvodnja, teško će se opet povećati i obnoviti stočni fond”, napominje Kosanović.

Zbog svega navedenog, Udruženje proizvođača mleka Osječko-baranjske županije uputilo je dopis u Ministarstvo poljoprivrede za hitan sastanak, a ministru Petru Čobankoviću dali su rok do kraja oktobra da odredi termin za sastanak. Ako ne dođe do sastanka ili se na njemu ne pokaže dobra volja za rešenje ovih problema, mlekari upozoravaju da su spremni da izađu na ulice i započnu sa štrajkovima.