Otvorena 11. Majkrosoftova Sinergija

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Vlade Mirko Cvetković otvorio je sinoć u Beogradu 11. Majkrosoftovu Sinergiju porukom da bi zajednički cilj društva u Srbiji trebalo da budu investicije u nova znanja i tehnologije kako bi država mogla da osigura svoj napredak i razvoj u budućnosti.

Na otvaranju najvećeg skupa o informatičkim tehnologijama u jugoistočnoj Evropi, Cvetković je rekao da su informatičke tehnologije važan faktor za ubrzani razvoj ekonomije i nacionalne konkurentnosti.

Vlada Srbije od svog formiranja radila je na usvajanju odgovarajuće regulative, sa ciljem da stvori odgovarajuće okruženje za razvoj inovacija i novih tehnologija, kazao je Cvetković i naglasio da je Vlada spremna da i dalje unapređuje ovaj segment privrede.

Cvetković je rekao da je Vlada učinila značajne pomake na zaštiti intelektualne svojine i u okviru Poreske uprave formirala posebnu jedinicu za kontrolu legalnosti informatičkog softvera.

Premijer je istakao da su informacione tehnologije pomogle Srbiji da premosti prepreke, izbegne nepotrebne troškove u poslovanju i značajno unapredi stečeno znanje u toj oblasti.

Generalni direktor Majkrosoftovog predstavništva u Srbiji Jugoslav Pirić istakao je značaj “klaud kompjutinga” kao novog poglavlja razvoja informatičkih tehnologija, ocenjujući da će razvoj tih tehnologija doneti dodatne koristi i za Majkrosoft i za Srbiju.

Pirić je najavio da će “klaud kompjuting” biti komercijalno dostupan u februaru naredne godine. Podsećajući da 44 odsto stanovništva Srbije nema i nikad nije imalo svoj personalni računar, a 54 odsto nema pristup internetu, Pirić je naglasio da, iako loša, ova statistika predstavlja potencijal za zajednički rad države, civilnog sektora i velikih kompanija da zajednički poboljšaju stanje u IT sektoru.

Majkrosoft, kako je rekao, zajedno sa kabinetom potpredsednika Vlade za evropske integaracije planira otvaranje Centra za inovacije sledeće godine, a učestvovao je i u projektu “Digitalni kabineti za osnovne škole”.

On je dodao da je ta kompanije do sada donirala softver u vrednosti od 600.000 dolara civilnom društvu za razvoj IT sektora.