Putin: Potpisan sporazum o formiranju zone slobodne trgovine

PinterestFacebookTwitterShare

Rusija, Ukrajina i još šest bivših sovjetskih republika iz Zajednice nezavisnih država (ZND) potpisale su u utorak sporazum o formiranju zone slobodne trgovine, saopštio je ruski premijer Vladimir Putin.

“Rusija, Ukrajina, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan potpisali su sporazum o zoni slobodne trgovine. Azerbejdžan, Uzbekistan i Turkmenistan će do kraja godine razmotriti moguhcnost pridruživanja”, istakao je Putin na konferenciji za novinare posle sastanka šefova vlada država članica ZND u Sankt Peterburgu, preneo je Itar-Taš.

Putin je uoči sastanka rekao da je sporazum postignut posle duge, žustre i konstruktivne debate.

Trgovinska razmena između država članica ZND, naveo je Putin, porasla je 48 odsto i iznosi više od 138 milijardi dolara u prvoj polovini ove godine. Ruski premijer je podsetio da je Rusija, kao i mnoge bivše sovjetske republike potpisala 1994. sporazum o uspostavljanju zone slobodne trgovine, ali da ga nije ratifikovala. “Sudeći po indikatorima trgovine u odsustvu sporazuma o zoni slobodne trgovine, moglo bi samo da se zamisli kakav bi rast zabeležila naša trgovina da je zona bila formirana”, dodao je Putin.