Grčka će dva dana biti paralisana

PinterestFacebookTwitterShare

U Grčkoj danas počinje dvodnevni generalni štrajk koji će praktično paralisati zemlju, a “epicentar” nezadovoljstva biće u centru Atine.
 
Foto: www.guardian.co.uk

 
U glavnom gradu Grčke su najavljeni masovni protestni skupovi. U konfederaciji sindikata u javnom sektoru ADEDY objašnjavaju da oni koji žive od mesečnih plata ne mogu više da se odriču, zbog čega su pozvali narod da na ulici traži pravdu.
U novom “paketu” mera štednje koji u četvrtak treba da usvoji parlament predlaže se smanjenje plata i penzija, povećanje poreza kao i smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru.

Sindikalne konfederacije zaposlenih u javnom i privatnom sektoru – koje imaju više od dva miliona članova – dogovorile su se da u isto vreme održe štrajk kako bi izvršili pritisak na poslanike.

Biće to, kako se najavljuje, najveći prekid rada u poslednje dve godine otkako je izbila finansijsko ekonomska kriza. Čuju se pozivi da se blokira ulazak poslanika u parlament u vreme kada su bude glasalo o novom paketu mera štednje.

Svi letovi u Grčkoj su otkazani. U štrajk će stupiti i zaposleni u javnom saobraćaju, taksisti, zaposleni na benzinskim pumpama… Novinari u Grčkoj obustavili su rad još u utorak, a oko 2.000 novinara protestovalo je u centru Atine zbog najavljenih otpuštanja.

“Posle dve godine kontinuirane štednje, nezaposlenost u medijskom sektoru iznosi 25 odsto i novi zakon je ubistven”, rekao je šef atinskog sindikata novinara Dimitris Trimis.

U atmosferi koja je već naelektrisana, policija će, kako se najavljuje, pooštriti mere bezbednosti da bi se izbegli eventualni sukobi demonstranata i policije, kakvi su se ranije dešavali.