Beograđani jedu vrhunski hleb

PinterestFacebookTwitterShare

Na rafovima prodavnica i pekara u prestonici može da se probere više od 20 vrsta hleba. Beograđani mogu da kupe “lazarov”, “ruski”, “carski”, “dunavski”, “purpur”, “bakin” hleb. Bez obzira na veliki izbor, Beograđani su jednodušni u oceni da bi kvalitet trebalo da bude na još višem nivou.
 
Iz Unije privatnih pekara Srbije uveravaju da je rod pšenice bolji u odnosu na prošlu godinu i da Beograđani jedu odličan hleb.
 
– Hleb je u Srbiji dostigao vrhunac kvaliteta – kaže Zoran Pralica, predsednik Unije privatnih pekara. – Pravi se od nekoliko sorti pšenice. Iako je prošle godine pšenica bila nešto lošijeg kvaliteta, to nije uticalo na ukus i svežinu osnovne životne namirnice.
 
On kaže da je najprodavaniji hleb u prestonici “sava”, a da se njegova cena u Beogradu kreće od 39 do 44 dinara. I ostale vrste hleba koje koštaju do 44 dinara sličnog su sastava kao i “sava”, ali ih pekari drugačije oblikuju i dodaju šare, kako bi privukli potrošače.
 
Da bi se ispekla prosečna vekna hleba od 500 grama pekari koriste od 380 do 420 grama brašna, što zavisi od jačine i vrste peći. Zatim dodaju vodu, dva odsto soli, kvasac i aditive kako bi hleb duže bio svež.
 
– Na sam pomen reči aditiv, građani odmah pomisle da je reč o otrovu, međutim to je jedan od standardnih sastojaka vekne hleba, koji nije opasan po zdravlje ljudi – naglašava Pralica. – Ne mogu sa sigurnošću da kažem koliko je od svakog sastojka potrebno kako bi se ispekla jedna vekna, jer postoji čak 45 proizvođača kvasca. To znači da je svaki različit i da je potrebna drugačija količina u zavisnosti od sastava kvasca.
 
Beograd se najviše snabdeva hlebom iz manjih pekarskih radnji, čak 65 odsto, dok veliki proizvođači doprinesu sa 30 odsto. Konkurencija je velika, a kako pekare pune kase zahvaljujući vernim kupcima, veliki trgovinski lanci pribegavaju akcijama da bi zaradili.
 
Osim “save”, koji sugrađani kupuju u većini prodajnih objekata, iskustva zaposlenih u SOS marketima govore da je najprodavaniji najjeftini hleb, koji u njihovim objektima košta 31 dinar. Da bi privukli potrošače i zaposleni u objektima “Maksija” odnedavno su u svoju ponudu uvrstili hleb po ceni od 28 do 37 dinara koji teži 450 grama.