Slovenačka preduzeća među najzaduženijim u EU

PinterestFacebookTwitterShare

Slovenačka preduzeća su među najzaduženijim u EU zbog premalog udela vlastitog kapitala u tekućem finansiranju, a njihove ukupne kreditne obaveze iznose 33,8 milijardi evra, što je malo manje od nacionalnog godišnjeg bruto društvenog proizvoda (BDP).

Ukupna zaduženost slovenačkih preduzeća krajem prošle godine bila je za 44,7 odsto veća od vrednosti njihovog kapitala, koliko otprilike imaju preduzeća u Španiji i Irskoj, dok je jedino lošija situacija samo u grčkim preduzećima, navodi list “Delo” koji se poziva na podatke Slovenačke centralne banke.

U stručnoj javnosti postavlja se dilema treba li prezaduženost velikog dela slovenačkih preduzeća rešiti stečajem i otpisom potraživanja ili pak povećanjem vlastitog kapitala dokapitalizacijom, što je uz sadašnje uslove na finansijskom tržištu vrlo teško.

“Ekonomist” Dušan Mramor, nekadašnji ministar finansija i profesor na Ekonomskom fakultetu, tvrdi da postoji i treća mogućnost, a to je da preduzeća po švedskom modelu izvrše sanaciju i prošire spektar poslovanja te za bolja vremena odgode raspodelu dobiti.