Direktor muzeja kupio kamere da špijunira radnice

PinterestFacebookTwitterShare

Kada se postave kamere na neki objekat, posebno na muzej, logično je da se zaključi da im je namena nadzor umetničkih dela.


Međutim, u Muzeju u Pirotu direktor Miroslav Zubić koristi kamere za sasvim druge stvari – da špijunira zaposlene. Kako “Blic” saznaje, direktor nije obezbedio video nadzorom prostoriju sa eksponatima, ali zato jeste kancelariju u kojoj rade dve žene – kustosi sa kojima je u ličnom sukobu. Zakonski posmatrano, posredi je nedopuštena obrada ličnih podataka, odnosno krivično delo.


Poverenik Rodoljub Šabić potvrđuje za “Blic” da je povodom dobijene predstavke naložio nadzor i da su ga njegovi inspektori sproveli u Muzeju Ponišavlja.
 
– Pregledom na licu mesta je utvrđeno da je video nadzor uspostavljen bez valjanog pravnog osnova, a organizovan i sproveden na, najblaže rečeno, teško shvatljiv, nesvrsishodan način. Zaista je teško objašnjivo da video nadzora nema u prostorijama u kojima se nalaze najvredniji muzejski eksponati, da ga nema čak ni u prostorijama Arheološkog centra, iz kojeg su više puta nestajali vredni eksponati zbog čega su kustosi u više navrata tražili postavljanje video nadzora, a da se nadzire radna soba kustosa – ističe Šabić za “Blic”.