Agrokor predao ponudu za Merkator

PinterestFacebookTwitterShare

Hrvatski koncern ”Agrokor” ponovo je predao ponudu za kupovinu 50,03 odsto akcija najvećeg slovenačkog lanca trgovine prehrambenih proizvoda ”Merkator”.

Iz zagrebačkog “Agrokora” nisu želeli da komentarišu da li su predali ponudu za kupovinu akcija “Merkatora” na konkursu za prikupljanje ponuda koji je završen u ponedeljak.
 
Prema pisanju slovenačkih medija, “Agrokor” je, kao i u početkom ove godine, ponudio 221 evro za akciju “Merkatora”, čime bi ukupna vrednost slovenskog preduzeća bila 832 miliona evra. Kao ni “Agrokor” niti londonska banka ING, koja upravlja prodajom 50,03 odsto udela u “Merkatoru”, nije komentirasala tu informaciju.
 
Prema nezvaničnim informacijama, ponude za 50,03 odsto akcija, “Merkatora” koje zajednički prodaje grupa slovenskih banaka i Pivara Laško (PL), odnosno ukupno 11 akcionara, predali su i investicioni fondovi – Mid Europa, Warburg Pincus i TPG. Neki su od njih nastupali i u ranijim tenderima za ulazak u “Merkator” od kojih su vlasnici kasnije odustajali, ali su ponudili manju cenu od “Agrokora” koji je i prilikom zadnjeg prikupljanja ponuda početkom ove godine takođe nudio 221 evro po akciji za vlasnički paket koji je tada na prodaju ponudila Pivara “Laško”.
 
Predsednik Nadzornog odbora Pivare “Laško” Vladimir Malenković rekao je slovenačku agenciju STA da će Nadzorni odbor upoznati sa neobavezujućim ponudama za kupovinu 50,03 odsto akcija “Merkatora” na sednici predviđenoj za 26. oktobar. Dan posle isteka roka za predaju ponuda za kupovinu većinskog dela “Merkatora”, na Ljubljanskoj berzi cijena akcije te firme pala je za 2,8 odsto, na 168,1 evra.