Stroža regulacija finansijskih tržišta EU od 1. novembra

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska unija je juče dogovorila strožu regulaciju prodaje akcija i obveznica “na prazno” da bi se oborile cene i zabranila vladama uzimanje garancija na obveznice koje zapravo ne poseduju, kako bi doprinela uspostavljanju finansijske stabilnosti, rekli su zvaničnici.
 
Posle duge rasprave, predstavnici Evropskog parlamenta i zemalja članica EU postigli su kompromis o novim pravilima koja će stati na put praksama za koje su kritičari naveli da su dovele do pogoršanja finansijske krize i turbulencija na berzama.

Tim pravilima se pokušava uvesti razlika između onih investitora koji koriste trgovinu akcijama “na prazno” kao legitimno sredstvo zaštite ili da bi se osigurali od mogućih gubitaka, i špekulanata koji to rade da bi ostvarili profit. Propisi, koje bi narednih nedelja trebalo da odobre Evropski parlament i finansijski ministri EU, stupiće na snagu 1. novembra 2012.

Jučerašnji sporazum Evropskog parlamenta i zemalja članica “predstavlja značajan korak ka većoj transparentnosti, stabilnosti i odgovornosti u transakcijama akcijama ‘na prazno’”, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Mišel Barnije. Predstavnici hedž fondova, koji nude priliku za ostvarivanje velikih profita uz visok rizik, odmah su kritikovali nova pravila.

“Zabrana uzimanja garancije na obveznice koje neko ne poseduje ne samo da će smanjiti likvidnost i povećati nestabilnost na tržištima dugovanja, već će i vladama povećati kamate na zajmove i smanjiti stvarne investicije u ekonomiju u državama članicama EU”, rekao je izvršni direktor Alternativnog udruženja za upravljanje investicijama, Endrju Bejker.