Banke preuzimaju naplatu doprinosa

PinterestFacebookTwitterShare

Umesto Poreske uprave naplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje ubuduće bi mogle da kontrolišu poslovne banke, piše današnja Politika.
 
Prema tom predlogu poslodavac ne bi mogao da isplati zaradu, a da pre toga ne izmiri obavezu i prema državi i svojim radnicima, potvrđeno je u Poreskoj upravi.

Ovo rešenje najsličnije je onome što je radila Služba društvenog knjigovodstva, a u Ministarstvu finansija kažu da će izmene bitie usvojene paralelno sa budžetom za 2012. godinu. Izvor iz Poreske uprave očekuje da će banke, ukoliko predlog prođe da one ubuduće kontrolišu naplatu doprinosa, lakše to moći da rade, od poreznika. Kontrola će biti najsveobuhvatnija kada zaživi Centralni registar svih poreskih obveznika 2013. godine.
 
Na pitanje zašto Poreska uprava od 2004. godine, od kada joj je u nadležnosti i kontrola naplate doprinosa, nije mogla da spreči masovnije izbegavanje plaćanja ovih obaveza, u Poreskoj upravi kažu da je, osim malog broja inspektora, problem i u Zakonu o privatizaciji koji propisuje zabranu izdavanje naloga za kontrolu naplate doprinosa ili prinudnu naplatu, za šta je propisana kazna od čak 300.000 dinara. Kao još jedan od razloga zbog čega Poreska uprava nije poslodavce mogla da drži pod kontrolom navodi se i to što se onima koji izbegavaju plaćanje doprinosa za svoje zaposlene vrlo teško ulazi u trag, jer imaju više isplatnih računa.

 
Za penzije ima novca još pola godine?
 
U isto vreme, iz Radne grupe za reformu Penzijskog fonda Srbije upozoravaju da bi se novac za isplatu penzija ovim tempom mogao istrošiti za pola godine.
 
A, koliko je kasa plitka, ilustruju podacima prema kojima je Fond PIO u 2010. po jednom penzioneru bio u minusu 57.879 dinara, pišu Novosti. To znači da su po jednom osiguraniku naplaćeni doprinosi u iznosu od 42.818 dinara za godinu dana (obračunato na najnižu osnovicu) dok je po jednom penzioneru isplaćeno minimalno 100.697 dinara godišnje.

Kada se uzme u obzir da Fond ima skoro dva miliona osiguranika i 1,6 miliona penzionera, jasno se može zaključiti koliki su gubici. Iz tog je razloga Radna grupa poslala Vladi ”pismo o namerama” u kojem najavljuje korake kojima će se pozabaviti u narednom periodu.