Regionalnom saradnjom i investicijama do razvoja energetike

PinterestFacebookTwitterShare

U jugoistočnoj Evropi je neophodna regionalna saradnja da bi se energetski resursi optimalno iskoristili, izgradila energetska infrastruktura i realizovali projekti energetske efikasanosti i obnovljivih izvora energije, što će doprineti bržim evrointegracijama, zaključili su učesnici regionalne konferencije o energetskoj budućnosti koja je završena sinoć u Beogradu.

Na dvodnevnoj konferenciji u čijem radu je učestvovalo oko 250 učesnika iz 15 evropskih zemalja, istaknuto je da bi u energetiku regiona jugoistočne Evrope do 2020. godine moglo biti investirano 240 milijardi evra i da je potrebno raditi na zajedničkom korisćenju energetskih resursa kao sto je hidropotencijal i slivovi reka.

Neophodno je, kako su istakli učesnici, raditi i na uvođenju „zelene ekonomije” u kojoj je samo u Srbiji moguće otvoriti desetine hiljada radnih mesta, što istovremeno utiče na poboljšanje javnog zdravlja i obezbeđuje buducnost planete.

Zemlje regiona treba da vode dugoročan dijalog o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i odrzivom koriscenju energije i da međusobno prenose stečena znanja i iskustva iz te oblasti.

Dogovoreno je da naredni regionalni skup bude organizovan u jesen 2012. godine u Zagrebu, sa tezistem na ulogu lokalnih vlasti i ostalih aktera javnog zivota u ostvarivanju viseg stepena energetske efikasnosti i odrzivog koriscenja energije.

U radu dvodnevne konferencije, koja je održana u Domu narodne skupštine Srbije, učestvovale su delegacije i članovi parlamenta iz 15 zemalja, predstavnici ministarstava, lokalnih samouprava, eskperti, predstavnici medija, civilnog drustva i biznisa.

Regionalna konferencija “Energija-Razvoj-Demokratija: Oblikovanje nove energetske budućnosti u jugoistočnoj Evropi” održana je pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Borisa Tadića, a u okviru predsedavanja Srbije Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Konferencija je deo regionalne inicijative “Javni dijalog o održivom korišćenju energije u jugoistočnoj Evropi”, koju sprovodi mreža političkih škola jugoistočne Evrope pod okriljem Saveta Evrope (SE), a uz podršku Nemačke agencije za međunarodnu saradnju i Višegradskog fonda.

Lokalni partneri koji sprovode projekat su Beogradski fond za političku izuzetnost iz Srbije, Akademija za politički razvoj – u partnerstvu sa DOOR iz Hrvatske i Škola demokratskog rukovođenja iz Crne Gore.