Toplane dobro startovale

PinterestFacebookTwitterShare

Grejna sezona u Beogradu i zvanično je počela proteklog vikenda, te su radijatori u većini beogradskih stanova, koje toplotnom energijom snabdevaju JKP „Beogradske elektrane“, bili topli. Primedbi građana na grejanje, kako saznajemo, bilo je u obimu uobičajenom za ovo doba godine i početak grejne sezone.
 
Ovo komunalno preduzeće, prema istraživanjima, u periodu od 15. oktobra do 1. novembra dnevno dobija u proseku oko 800 prijava na curenje instalacija i niske temperature u stanovima, od čega bar trećina dolazi sa iste adrese. Većina tih prijava je, kako tvrde u „Beogradskim elektranama“, su bez osnova.

Gradskom odlukom propisano je i da temperatura u stanovima morada bude između 19 i 21 stepen Celzijusove skale. Na osnovu Odluke Skupštine grada grejna sezona počinje 15. oktobra i traje do 15. aprila, odnosno od 16. aprila do 3. maja, „Elektrane“ su obavezne da greju stanove ukoliko se prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda očekuje da će narednog dana dnevna temperatura pasti ispod dvanaestog podeoka na Celzijusovoj skali.
 
U tom periodu „Beogradske elektrane“ su dužne da distribuiraju korisnicima toplotnu energiju u periodu od šest časova ujutru do 22 časa uveče, osim nedeljom kada zagrevanje stanova počinje sat kasnije. Ipak, ukoliko temperatura bude viša od propisane, moguće je u ovom periodu očekivati i da se tokom dana u „Elektranama“ gase kotlovi.

 U „Beogradskim elektranama“ navode i da imaju dovoljno svih vrsta energenata za predstojeću grejnu sezonu. Takođe, u slučaju kvarova, u ovom komunalnom preduzeću za intervenciju je spremno 300 specijalizovanih ekipa. Probleme sa grejanjem moguće je prijaviti na telefone 011-2093100 curenje, i 011-2093011 loš kvalitet grejanja.