Valjevo: Naselje od montažnih kuća za vojna lica

PinterestFacebookTwitterShare

Montažne kuće za aktivna i penzionisana vojna lica, kao i zaposlene u Ministarstvu odbrane, najpre će biti izgrađene u gradu na Kolubari. Za buduće naselje u blizini nekadašnjeg poligona na Petom puku, u Valjevu, već se proizvodi 50 objekata.

Krajem juna, Skupština grada dala je saglasnost na zaključak Vlade Srbije o saradnji Ministarstva odbrane i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Posle geološkog ispitivanja i parcelizacije, sledi izdavanje lokacijske dozvole.

Ministarstvo za državnu upravu izdvojiće 10 miliona dinara, a sve preko te sume, što grad bude finansirao, biće konvertovano u nepokretnosti koje je Ministarstvo odbrane odredilo za te namene, kaže Zoran Jakovljević, gradonačelnik Valjeva. Ulog grada biće razmenjen za vlasništvo nad lokacijom Đenovac jedan, gde je i Sportski centar „Peti puk“, sa druge strane Ulice Save Vujanovića, sada u vlasništvu Ministarstva odbrane. Uz izdavanje građevinske dozvole, grad se obavezao da učestvuje i u izgradnji infrastrukture.
 
Postavljanje prvih kuća počeće krajem novembra. Reč je o modernim i funkcionalnim, dvosobnim, dvoiposobnim i trosobnim zgradama, sa dvorištem. Useljavanje se očekuje već u prvom kvartalu naredne godine, a kvadratni metar košta oko 350 evra.

Novo naselje, po projektu, imaće manju sportsku halu, dečje igralište i crkvu. Vrednost kompletne infrastrukture dostiže oko 40 miliona dinara.

Konverzijom će grad Valjevo dobijati i parcele za svoje potrebe, na bivšem vojnom poligonu koji zauzima 56 hektara, gde bi kasnije trebalo da bude sagrađeno veliko stambeno naselje, kaže gradonačelnik. Da bi ispunio obaveze predviđene ovim projektom, grad će da iskoristi kapacitete svojih javnih preduzeća i „Elektrodistribucije Valjevo“.

Montažne kuće, inače, izrađuju se u Šapcu – u pogonu za preradu drveta „Pilana“, u kasarni „Cerski junaci“, koji posluje u okviru Vojnograđevinske ustanove „Beograd“. Pogon zapošljava 70 radnika i proizvodi stolariju za stambene zgrade i potrebe Vojske Srbije, te delove za pločasti nameštaj i raznu građu… Poseduje i sušaru.