Građevinari traže 50 miliona kuna za Pelješki most

PinterestFacebookTwitterShare

Konzorcijum hrvatskih građevinara, sastavljen od Konstruktor inženjeringa, Viadukta i Hidroelektre, od Hrvatskih cesta traži 50 miliona kuna kao odštetu zbog zaustavljenih radova na Pelješkom mostu.
 

Građevinske kompanije su nakon potpisivanja ugovora o gradnji Pelješkog mosta s Hrvatskim cestama počele obavljati pripremne radove na mestu gradnje mosta, izgradivši betonare i ostalu prateću infrastrukturu, kao i naselje za radnike. Sada su spremni sudski da zatraže od Hrvatskih cesta da im se sve to plati jer radovi još nisu počeli. 

Reč je o mostu za koji je početak radova prvi put 2005. godine otvorio bivši premijer Ivo Sanader, a kasnije se prometnuo u jedan od glavnih izbornih obećanja HDZ-a, usprkos skepsi struke i enormno visokoj ceni. Hrvatske ceste su od planiranih 320 miliona eura, koliko kosta most, osigurale samo 420 miliona kuna u četiri godine, pa je od početka bilo poznato da za projekt jednostavno nema novca. To, međutim, nikoga nije sprečilo da se javi na tender za njegovu gradnju.
 
Mijat Stanić, predsednik Nezavisnog cestarskog sindikata, smatra da cela priča ima elemente izvlačenja novca od samih građana i da je reč o dogovornom sporu kako bi se zadovoljile sve strane.

”Sada svi pokušavaju da naplate iako su imali informacije o manjkavostima samog projekta. Smatram da je reč o dogovoru koji će skupo platiti samo građani ove države. Reč je o staroj sprezi ovog konzorcijuma, da ga ne nazovem kartelom, s vladajućim strankama, a sve to mi plaćamo”, rekao je Stanić za Business.hr.