Počeli pripremni radovi za izgradnju solarne elektrane u Leskovcu

PinterestFacebookTwitterShare

Pripremni radovi za izgradnju prve fotonaponske elektrane snage jednog megavata u ataru sela Velika Biljanica, nedaleko od Leskovca su počeli.
 
Trenutno se radi na ograđivanju i tzv. sređivanju terena, a uskoro će započeti pregovarački postupak sa izabranim izvođačmima. Vrednost investicije je oko 3 mil EUR, a fotonaponska elektrana će biti uključen u elektroenergetski sistem Republike Srbije.
 
Sama oprema, koje nema u ovoj zemlji, je 2 mil EUR, a ostali deo investiije se odnosi na pripremne i druge radove – kaže Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca.
 
Iz Ministarstva za prostorno planiranje, iz Programa podrške građevinskoj operativi, za realizaciju ovog programa izdvojeno je 1,5 mil EUR, 0,5 mil EUR će biti preneto iz Fonda za zaštitu životne sredine Srbije u narednoj godini, dok će 1 mil EUR biti obezbeđeno u saradnji sa partnerima.
 
Na prethodno raspisani konkurs za projektnu dokumentaciju izabran je Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i pokrenuta procedura za izbor najboljeg ponuđača.