EPS otišao u Španiju po partnere

PinterestFacebookTwitterShare

Poslovodstvo EPS-a pozvalo je ulagače iz Španije da ulažu u srpsku elektroenergetiku i budu njeni partneri u projektima u oblasti obnovljivih izvora energije.
 
Pomoćnik ministra infrastrukture i energetike Milutin Prodanović je na konferenciji na kojoj su predstavljeni potencijali srpske elektroenergetike u Barseloni rekao da je Vlada Srbije dala podsticajne tarife za korišćenje energije iz obnovljivih izvora. Kako je dodao, puno je potencijalnih investitora za dobijanje energetskih dozvola za različite investicije u obnovljive izvore energije.
 
Prodanović je istakao da su investitori najviše zainteresovani za izgradnju vetroparkova i proizvodnju električne energije u mini hidroelektrane u Srbiji. Prema njegovim rečima, Ministarstvo infrastrukture i energetike radi na pojednostvljivanju dobijanja lokacijskih dozvola za izgradnju energetskih objekata.

Izvršni direktor EPS-a Bratislav Čeperković, predstavljajući srpski elektroenergetski sistem, je rekao da je EPS spreman da potencijalnim strateškim partnerima za gradnju novih elektrana omogući sigurnost investicija. Čeperković je najavio da će danas u Užicu biti formirano privredno društvo za Obnovljive izvore energije. On je naglasio da je elektroenergetski sistem Srbije najviše napredovao u usklađivanju sa evropskim standardima kako bi Srbija što pre postala deo Evropske unije.

Na konferenciji u Barseloni je istaknuto da je u Srbiji predviđeno više milijardi evra investicija u obnovljive izvore energije.

Kada je reč o investicijama u čistu energiju u svetu, prednjači Kina sa 54 milijarde dolara investicija u prošloj godini, a potom sledi Evropa sa Nemačkom na čelu.