Optužnice za urednika i novinarku Nacionalnog građanskog

PinterestFacebookTwitterShare

Uredniku ugašenog novosadskog dnevnika “Nacionalni građanski” i novinarki tog lista Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu uručilo je optužnice koje ih terete za odavanje službene tajne.

Milorad Bojović i Jelena Spasić optuženi su da su u junu ove godine objavljivanjem teksta “Državni organi potpuno nespremni za rat” naneli štetu bezbednosti Srbije.
 
Istovremeno, Udruženje novinara Srbije je na svom sajtu pokrenulo peticiju protiv ovog tajnog suđenja, koju je potpisalo više od 300 novinara i urednika za dva dana.
 
Jelena Spasić, koja je optužena da je nanela štetu bezbednosti Srbije objavljivanjem izveštaja u kojem se navodi da su državni organi nespremni za rat, izjavila je da odbija da učestvuje u tajnom suđenju koje je predviđeno optužnicom.
 
“Nikada neću pristati na tajno suđenje. Mogu da me hapse, da mi rade šta hoće, ali mi sigurno tajno suditi neće. U demokratskom društvu novinarima ne mogu tajno da sude, a pogotovo ako su radili u interesu javnosti, što je i njihov posao”, rekla je Jelena Spasić, a saopštilo Udruženje novinara Srbije.
 
U saopštenju se navodi i da je Jelena Spasić rekla da je očekivala da protiv nje bude podignuta optužnica, ali ne i da će država proganjati novinare da odaju izvore, jer je to suprotno evropskim konvencijama i presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.