Od izvoza lekovitog bilja oko 22 miliona evra

PinterestFacebookTwitterShare

Ove godine iz Srbije će, kako se očekuje, biti izvezeno lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja za oko 22 miliona evra, što je za tri miliona evra više nego lane, izjavio je danas ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.
 
Petrović je nakon sastanka sa predstavnicima Grupacije za lekovito bilje Privredne komore Srbije, kazao da će 2012. godina predstavljati veliki `bum` za tu vrstu proizvodnje, najavljujući da će u budžetu za 2012. godinu, biti određena sredstva za tu namenu.
 
Ministar očekuje da će zbog poboljšanja poslovnog ambijenta ove godine broj porodica koje se bave sakupljanjem lekovitog bilja biti povećan na 5.000, što je za 1.000 više nego prošle.
 
Petrović je istakao da je u proteklih nekoliko meseci izvršena vrlo ozbiljna promena propisa, što je dovelo do bolje atmosfere u toj oblasti, kako za prerađivače i one koji sakupljaju lekovito bilje, tako i one koji se bave plantažnim uzgojem.
 
Predsednik PKS Miloš Bugarin predočio je da je sakupljanje i uzgoj bilja mali podsektor poljoprivrede, sa malim obimom proizvodnje, ali koji ima izvanredan potencijal. On je istakao da naša zemlja raspolaže ozbiljnim kapacitetima u toj oblasti, koji su samo delimično iskorišćeni.