Putari u četvrtak dobijaju zaostale plate

PinterestFacebookTwitterShare

Sindikat Nibens grupe i Vlada Srbije dogovorili su se da Putevi Srbije u četvrtak isplate zaostale zarade radnicima pet preduzeća koja posluju u okviru Nibensa.
 
Generalni sekretar Samostalnog sindikata Preduzeća za puteve Beograd Dejan Pantić je agenciji Beta rekao da će radnici i sutra doći ispred zgrade Vlade Srbije i čekati dogovor sa AIK bankom o isplati zarada koji je zakazan za 10 sati, da bi se uverili da će im zaostale plate biti zaista isplaćene.

Delegacija sindikata preduzeća iz Nibens grupe razgovarala je pre podne s ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem o problemima u toj grupi. Predsednik sindikata Preduzeća za puteve “Beograd” Milan Jovanović je nakon tog sastanka izjavio da je Mrkonjić obećao da će o problemima radnika Nibensa izvestiti premijera Mirka Cvetkovića. 

Da podsetimo, sindikati pet putarskih preduzeća iz Nibens grupe drugi dan protestuju pred zgradom Vlade Srbije u Beogradu, zahtevajući da se reši problem dugovanja tih preduzeća i da im se omogući rad. 

Radnici koji traže deblokadu računa preduzeća i isplatu od dve do četiri zarade koje im firme duguju su, prema rečima Jovanovića, spremni da ostanu ispred sedišta Vlade dok ne budu uplaćene zaostale zarade ili dok ne dobiju pismenu garanciju da će dogovor o tome biti poštovan. 

Radnici zahtevaju i konvertovanje potraživanja banaka u kapital preduzeća. 

Računi preduzeća iz Nibens grupe blokirani su zbog dugova od oko 180 miliona evra, od kojih je oko 130 miliona evra dug bankama. Zbog toga je s bankama postignut dogovor o restrukturiranju preduzeća kroz stečaj

Preduzeća iz grupe Nibens imaju više od 5.000 zaposlenih. Putari iz te grupe održavaju više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvovali su u gradnji autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju, a Preduzeće za puteve “Beograd” je angažovano na gradnji autoputa na takozvanom koridoru 11.