Subvencionisani krediti za poljoprivrednike i naredne godine

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je danas Tanjugu da će poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji i sledeće godine na raspolaganju biti subvencionisani krediti.

On je istakao da je ove godine poljoprivrednicima data mogućnost da dođu do najjeftinijeg novca koji postoji u Srbiji, i to korišćenjem subvencionisanih dinarskih kredita.

Petrović je podsetio da se krediti odobravaju na period do tri godine, sa efektivnom kamatnom stopom od 8% godišnje, a mogu ih koristiti registrovana poljoprivredna gazdinstva, zadruge i male kompanije kojima je poljoprivreda osnovna delatnost.

Zajmovi su namenjeni za stočarsku i biljnu proizvodnju, nabavku mehanizacije i opreme i podizanje poljoprivrednih objekata, a predviđena je i mogućnost za refinansiranje kratkoročnih poljoprivrednih kredita iz prošle godine.

Mala poljoprivredna gazdinstva mogu da dobiju zajam do pet miliona dinara, dok poljoprivredne zadruge za nabavku mehanizacije mogu da dobiju tri puta veća sredstva, odnosno 15 miliona dinara.

Poljoprivrednici će zahteve za subvencionisane kredite moći da podnose do 1. novembra 2011. godine.

Ugovore o subvencionisanju dela kamate za dinarske kredite namenjene finansiranju primarne poljoprivredne proizvodnje u junu su potpisali Agrobanka, Credit Agricol banka, Hypo Alpe Adria banka, Komercijalna banka, Poštanska štedionica i Societe Generale banka.