Stotine tona krompira spremno za tržište

PinterestFacebookTwitterShare

Rod krompira na području opština Mrkonjić Grad i Rogatica je rekordan i na njegov prinos nisu uticale nepovoljne vremenske prilike i dugotrajna suša. Poljoprivrednici su izvadili krompir sa oko hiljadu hektara oranica.
 
Zbog nadmorske visine sušni period je pogodovao ovoj kulturi, pošto se većina parcela pod zasadom krompira nalazila na nadmorskoj visini od 600 do 900 matara, što je onemogućilo pojavu biljnih oboljenja.
 
Stručnjaci i poljoprivrednici su prezadovoljni rekordnim rodom krompira, koji je postao istinski brend ovoga kraja, jer se radi o ekološki čistom krompiru, koji se ne tretira herbicidima.
 
Zbog dobrog roda napunjeni su svi trapovi i ostave, a na prodaju čeka više stotina tona ekološki čistog krompira. Kao jedina briga ostaje pitanje kako će ratari iz Podraškog polja prodati viškove krompira jer u Mrkonjić Gradu nema organizovanog otkupa tržišnih viškova ove poljoprivredne kulture.
 
Ratari kažu da će najveće količine krompira utrošiti za ishranu svinja, jer je teško obezbediti plasman na tržište Srpske, zbog “poplave” krompira sumnjivog kvaliteta.